A csillagképek helyzete mennyit változik éjszaka 2-3 óra leforgása alatt?
Figyelt kérdés
Ma este, olyan 19:30 fele megtaláltam az Ursa Majort, az Ursa Minort, a Cassiopeiat és a Cepheust, azonban mikor 22:30-kor kimentem ismét, akkor már csak a Cassiopeiat találtam meg, és azt sem a szokványos helyén, hanem kicsivel arrébb. A többi csillagképet alkotó csillagokat már meg sem láttam, pedig nem volt felhős az ég.2013. okt. 19. 22:47
1/5 anonim válasza:
Mivel ugyanabban az időpontban mindig nagyjából ugyanott tanyáznak a csillagok az égbolton, így 24 óra alatt 360 fok a látszólagos elmozdulásuk az égen. Vagyis egy óra alatt 360/24=15 fokot mozdulnak el.
2/5 anonim válasza:
Illetve ez csak a horizont környékén lévő csillagképekre igaz. A Sarkcsillagtól való távolság függvényében asszem tangenciálisan csökken az elmozdulás mértéke. Minél közelebbi az adott csillag a Sarkcsillaghoz, annál kisebb.
3/5 anonim válasza:
A Sarkcsillag sem volt meg? Az nem sokat szokott vándorolni! :D
(Körülötte forog a világ!)
4/5 tsirche válasza:
Próbáld ki a Stellarium programot (ingyenes, és van magyar nyelv benne), remekül modellezi az eget, könnyen átláthatóvá tudja tenni az ég látszólagos mozgását, ráadásul bármilyen koordinátáról bármilyen időpontban tudja mutatni.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a programot, nagyon tetszik
2013. okt. 22. 16:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!