Ha babot csíráztatunk vizes papírtörlő közt lezárt óraüvegben és öntünk rá olajat miért indul be 7 nap után a csírázás?
ha 7 nap után beindult akkor 4 nap után miért nem?
Más eset:
Miért van az hogy a baba duzzadás elött 10 g volt duzzadás után 22g a kukorica pedig duzzadás előtt 10 g duzzadás után 11g ?
A kérdés sokkal összetettebb, mint hinnéd! :)
Függ a fajtától, a víztől, a hőmérséklettől, de még az egyedtől is.
Egy biológus az okait is meg tudja mondani, de én csak a tapasztalataimra és nem tudományra hagyatkozva szólok hozzá:
A bab jóval több vizet tud megkötni, mint a kukorica. Többek között, mert sokkal nagyobb a termés. És sokkal nagyobb mértékben ki tud száradni. A kukorica gyorsabban tudja megkötni a vizet. Mindkettőben nagyon sok keményítő van! Ez köti meg a vizet. Ebből tud a növény hatalmas energiát nyerni a csírázáshoz. Ez borzalmasan sok szénhidrátot jelent, ami a cukorbetegeket arra készteti, hogy ne egyenek ilyen terméseket.
A bab nem hiszem, hogy rokonságban áll a kukoricával, ami lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény, csöves terméssel, míg a bab kétszikű, lágy szárú, pillangós virágú, hüvelyes terméssel.
Én papír zsebkendő között csíráztattam 1.5 éves, szárított tarkababot, lefedetlenül, olaj nélkül, égetett agyag edényben, hűvösvölgyi csapvízzel. Én 10 babszemmel próbálkoztam és az egyik ki sem kelt, hanem megromlott. 4-7 nap alatt kicsírázott 9 db. Gondolom fajta, és egyed specifikus is. Nagyon nagy a szórás. Sőt az elején látványosan gyorsabban fejlődött, ami először kikelt, de a többiek utol érték.
Nagyon sok függ a víz minőségétől!
Ha a vízben van klór, az gátolja a csírázást. (csapvízben van sok-sok klór). Ha forrásvízzel, esővízzel próbálkozol, látványosan gyorsabban fognak kicsírázni. Ásványokkal telített (forrás, vagy karszt víz) még gyorsabban megpuhítja a babot főzés előtti áztatásnál. Legendás a malom forrása Taliándörögdön , amibe 3-4 órát kell csak áztatni a száraz babot és ugyan azt az eredményt éri el, mintha 24 órát ázna ottani csapvízben. Ebből logikusan következik, hogy ilyen vízzel gyorsabban is csírázik ki. Ásványvízzel is lehet próbálkozni, de figyeld az összetevőit, hogy ne legyen benne klór és bubi mentes legyen.
Ahol jelenleg lakom, annyira sok klór van a vízben, hogy sok mag ki sem csírázik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!