Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát...

Milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav?

Figyelt kérdés
A [P] mint foszforsav-at jelent a szövegben,de nem derül ki,hogy milyen foszforsav? Mármint az észterkötés után ha jól tudom PO4 lesz de ha csak magát a [P] vesszük az észterkötés létrejötte előtt akkor milyen foszforsavból lesz a "nukleotid foszforsav maradéka és a hidroxilcsoport" közti észterkötés?
2013. okt. 3. 13:02
 1/5 Makoscsiga ***** válasza:

"Milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav?"

Erre komolyan mondom, érdekel, hogy mégis milyen választ vársz... Milyen? Zöld!

"A [P] mint foszforsav-at jelent a szövegben,de nem derül ki,hogy milyen foszforsav?"

Ha a szövegből nem derül ki egy szimbólum jelntése, szerinted mi, pláne a szöveg ismerete nélkül honnan tudnánk?

"Mármint az észterkötés után ha jól tudom PO4 lesz"

Nem tudom, hogy mire gondolsz, elképesztően ködösen fogalmazol.... A polinukleinsavakban nem foszforsav van. Foszforsav a hidrolíziskor keletkezik. Ami a molekulákban van azt foszfátcsoportnak hívják. És kb. Így néz ki:

R1-[O-PO2-O]-R2

A kötést pedig foszfodiészter kötésnek hívjuk, mert a foszfát két észterkötés mediálásában vesz részt. És a foszfátcsoport nem foszforsavból jön, hanem a megfelelő nukleotid trifoszfát gamma foszfátja.

2013. okt. 3. 19:46
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem "R1-[O-PO2-O]-R2", hanem R1-[O-P(O)(OH)-O]-R2.

Mekkora hiba :).

2013. okt. 3. 20:34
 3/5 Makoscsiga ***** válasza:

Ja, mindenképpen hibáztam, bár szerintem a foszfát deprotonált. különben nem lehetne elektroforetizálni. Valami ilyesmi:

R1-[O-P(O)(O^-)-O]-R2.

És fanyúl, szerinted milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav? :-D

2013. okt. 3. 21:01
 4/5 sadam87 ***** válasza:

Kérdező, ha erre vonatkozott a kérdésed, akkor az ortofoszforsavról (H3PO4, de általában csak foszforsavnak hívják) van szó.

[link]

#fanyúl

Én is azt láttam a legtöbb helyen, hogy a foszfátcsoport deprotonált a DNS-ben, bár megbízható adatot erről nem tudok.

2013. okt. 3. 21:07
 5/5 A kérdező kommentje:
Utolsó! Köszi,igen bár közbe én is megtaláltam,de azért köszi szépen!
2013. okt. 4. 14:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!