Milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav?
"Milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav?"
Erre komolyan mondom, érdekel, hogy mégis milyen választ vársz... Milyen? Zöld!
"A [P] mint foszforsav-at jelent a szövegben,de nem derül ki,hogy milyen foszforsav?"
Ha a szövegből nem derül ki egy szimbólum jelntése, szerinted mi, pláne a szöveg ismerete nélkül honnan tudnánk?
"Mármint az észterkötés után ha jól tudom PO4 lesz"
Nem tudom, hogy mire gondolsz, elképesztően ködösen fogalmazol.... A polinukleinsavakban nem foszforsav van. Foszforsav a hidrolíziskor keletkezik. Ami a molekulákban van azt foszfátcsoportnak hívják. És kb. Így néz ki:
R1-[O-PO2-O]-R2
A kötést pedig foszfodiészter kötésnek hívjuk, mert a foszfát két észterkötés mediálásában vesz részt. És a foszfátcsoport nem foszforsavból jön, hanem a megfelelő nukleotid trifoszfát gamma foszfátja.
Nem "R1-[O-PO2-O]-R2", hanem R1-[O-P(O)(OH)-O]-R2.
Mekkora hiba :).
Ja, mindenképpen hibáztam, bár szerintem a foszfát deprotonált. különben nem lehetne elektroforetizálni. Valami ilyesmi:
R1-[O-P(O)(O^-)-O]-R2.
És fanyúl, szerinted milyen a /dezoxi/ribóz-foszfát-lánc-ban található foszforsav? :-D
Kérdező, ha erre vonatkozott a kérdésed, akkor az ortofoszforsavról (H3PO4, de általában csak foszforsavnak hívják) van szó.
#fanyúl
Én is azt láttam a legtöbb helyen, hogy a foszfátcsoport deprotonált a DNS-ben, bár megbízható adatot erről nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!