Kémia: jód reakciói oldószerekkel. Pár kérdésben segítesz?
Mit tapasztalunk, ha az alábbi tartalmú émcsövekbe jódkristályokat dobunk? (szín és magyarázat)
1. etil-alkohol
2. kloroform
3. vizes KI-oldat
4. víz
5. víz + kloroform
Egyébként párat sejtek, de nem tudom jók-e:
1. etil-alkohol: barnás elszíneződést tapasztalunk, mert a jód az oxigéntartalmú szerves oldószerekben barna színnel oldódik.
2. kloroform: lilás elszíneződést tapasztalunk, mert oxigénmentes szerves anyagokban lila színnel.
3. ezt nem tudom.
4. víz: nagyon halovány sárgás színnel oldódik, mert annak ellenére, hogy a jód apoláris olyan kölcsönhatások jönnek létre, ami lehetővé teszi, hogy a jód hidratálódjon. (? ebbe nem vagyok biztos, hogy a jód hidratálódik-e)
5. víz+kloroform: ezt nem tudom.
3.: Gyakorlatilag semmiféle olódást nem fogsz látni, mivel a KI disszociációjának következtében sok az oldott I, ezért a kristályból nem oldódik ki semmi (a dinamikus egyensúly jelenségét most hanyagoljuk el).
5.: A H2O és CCl4 nem elegyedik egymással, két külön frakciót képez (a víz van felül!). A jódkristály lesüllyed az aljára és feloldódik a CCl4-ben. A vizes fázisban előfordulhat egy kis apró barnás elszíneződés, de gyakorlatilag tiszta marad.
"két külön frakció"
fázis nem?
Egyébként köszi!!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!