Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell ezt a fizikapéldát...

Hogyan kell ezt a fizikapéldát megoldani?

Figyelt kérdés

Mekkora a 3 méter átmérőjű repülőgép-légcsavar legszélső pontjának sebessége a földhöz viszonyítva, miközben a gép 120 km/h nagyságú sebességgel gurul a földön, s a légcsavar fordulatszáma 600 1/perc?

Nem konkrétan a végeredményre vagyok kíváncsi, hanem ezt a fajta mozgást a talajhoz mégis hogyan viszonyítsam? Kérlek írjátok le részletesen, és nem csak azt hogy értelmezni kell ,majd kiszámolni stb. Előre is köszönöm! :)

#repülőgép #fizika #gép #példa #légcsavar #fordulatszám #fizikapélda #600 1/perc #talajhoz #viszonyítva
2013. szept. 14. 21:12
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Pontosítanák:

Így kellene a kérdést feltenni:

Mekkora a 3 méter átmérőjű repülőgép-légcsavar legszélső pontjának sebessége a REPÜLŐGÉP HALADÁSI IRÁNYÁRA MERŐLEGES SÍKHOZ viszonyítva.

2013. szept. 17. 19:07
 12/12 anonim ***** válasza:
10: OK. De ez már szerintem szőrszálhasogatás. Kérdező, te ne olvass tovább, csak összezavarnálak. Itt egyszerűen szőrszálhasogatok én is, nézzétek el nekem, rossz napom volt, és itt ki lehet adni tudomány formájában. Akkor már ,egtehetnénk, hogy a példádban az egyén mozgásvektorát elemezzük egy olyan derékszögű koordinátarendszerben, aminek középpontja a fa, és x tengelye párhuzamos a mozgásvektorral. Akkor kezdhetjük a koordinátageometriát, felbonthatjuk a vektort két összetevőre, az egyik párhuzamos az f(x)=x függvénnyel(mivel ennek mentén van akkora elmozdulás, amit a sebesség és idő igazolna), a másik merőleges arra, és így "körbehalad" az O körül, így nem változik a távolsága, és kifejezhetnénk az első vektor nagyságát, meg még minden, amit csak akarsz. Szóval legyen, a pont a légcsavar forgástengelyének magasságában van, mivel ahogy egyre távolodik egy kijelölt ponttól, úgy egyre kisebb lesz a viszonyított sebesség. Na jó, jól vagyok, nem keresem tovább a kákán a csomót. Köszönöm, hogy meghallgattál :)
2013. szept. 17. 19:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!