Miért maró hatásúak a savak? (pl tömény kénsav)
Figyelt kérdés
Mi történik ilyenkor a bőrön? Milyen kémiai folyamat?2013. szept. 7. 23:23
1/8 A kérdező kommentje:
Még valami: miért mar jobban a kénsav mint a sósav?
2013. szept. 7. 23:24
3/8 anonim válasza:
Egyrészt denaturálja a fehérjéket, másrészt a sejtmembrán szétroncsolja, ezért a sejtek nekrózissal elhalnak. Magyarul szövetkárosodás jön létre.
5/8 A kérdező kommentje:
Hát ez inkább biológiai szempontból írja le, hogy miért maró hatásúak a savak. Én arra vagyok kíváncsi, hogy a H+ -okkal mi történik konkrétan? Miért denaturálják a fehérjét? Hova kapcsolódnak, stb?
2013. szept. 8. 21:52
6/8 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy buta kérdés, de még elég zöldfülű vagyok a kémiai tudományokban, és szeretném ha ez változna :)
2013. szept. 8. 21:52
7/8 anonim válasza:
Gondolom, hogy miért "mar jobban" kérdéseddel arra gondoltál, hogy melyik az erősebb sav. Roszzul írtad, a sósav erősebb sav mint a kénsav!
Sósav pKa:-7
Kénsav pKa1: -3, pKa2: 2 (Első és 2. disszociáció)
(Egy sav annál erősebb sav minnél kisebb a pKa értéke!)
8/8 anonim válasza:
Még nem esett szó a tömény kénsav mohó vízelvonó hatásáról. Képes szerves anyagokból úgy vizet el vonni, hogy például egy szénhidrátból csak a szénlánc marad. A folyamat közben fejlődő hő meg "hab a tortán".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!