Szeretném a biológiában elmélyíteni a tudásom, mit ajánlotok?
És akkor egy normális válasz: (angoltudás mondjuk nagyon nem árt)
Könyvek:
Carl Zimmer: A Planet of Viruses
Mark Gladwin, Bill Trattler: Clinical Microbiology Made Ridiculously Simple(ez a könyv valami elképesztő, nagyon minimális alaptudás kell hozzá és félelmetesen ügyesen tanítja meg a dolgokat)
Genetics For Dummies
Biochemistry For Dummies
Jerry A. Coyne: Why Evolution is True
Dawkins bizonyos könyvei
Videók, előadások:
http://www.youtube.com/watch?=w1m4mATYoig&lc=x1eoBnFFsTa869X..
http://www.youtube.com/watch?v=pItVGYa863k
[A felsorolt könyvek nagy része, "bizonyos" oldalakon elérhető.]
A biológia egy igen nagy tudományterület számtalan helyről lehet hozzá dokumentumokat szerezni. Könyvekből egyrészt ott vannak a tankönyvek. A középiskolai tankönyvek elég jók alapnak, ha pedig magasabb szinten szeretnél valamit megérteni, egyetemi tankönyvek is vannak, bár ezek sokszor elég drágák, de egyetemi könyvtárakban például meg lehet őket találni. Ezen kívül van rengeteg ismeretterjesztő és tudományos könyv, különböző témakörökben, és különböző nehézségben, mélységben. Olyan könyv nem nagyon van, ami a biológia összes területét magába foglalná (én legalábbis nem tudok ilyet), mert hatalmas tudományterületről van szó.
Érdekesek lehetnek a tudománytörténeti műve is, pl. Isaac Asimov: A biológia rövid története.
Van sok folyóirat magazin is, amiben vannak biológiával kapcsolatos cikkek, vagy épp biológiával foglalkozik: Élet és Tudomány, Természet Világa, TermészetBúvár, National Geographic
A Magyar Tudomány 2010 előtti számai itt letölthetők, ebben is vannak érdekes, biológiával kapcsolatos cikkek (bár van köztük pár elég fura is):
Ezen kívül rengeteg biológiával foglalkozó lap van angol nyelven, még néhány komoly tudományos folyóirat is szabadon elérhető online. Innen lehet néhányat böngészni:
Az internetes hírportálokon (origo, index) is vannak néha érdekes tudományos cikkek, bár ezek sokszor nem túl megbízhatóak. Viszont ezt az oldalt nagyon tudom ajánlani:
Angol nyelven vannak kifejezetten tudományos hírekkel foglalkozó oldalak is. Például:
Vannak más, nem hírportál jellegű oldalak is, ahol biológiával kapcsolatos anyagok találhatók. Az iskolai tananyaggal kapcsolatos a sulinet:
Az egyetemek honlapját is érdemes lehet megnézni, van néhány anyag, ami szabadon hozzáférhető.
Filmeket, sorozatokat én nem ismerek annyira, azok között is vannak jók, de sok olyan is, ami elég igénytelen. Ebben a témakörben nem nagyon tudok tanácsot adni.
Hirtelen ennyi, ha megmondod, a biológián belül mi érdekelne, talán tudok még ajánlani valamit.
p.s.: A helyesírási hibák bárkivel megeshetnek, de azért nem árt, ha megpróbálsz minél kevesebbet ejteni. Ha más eredménye nincs is, kevesebben szólnak be netes oldalakon, fórumokon. :)
Na, hogy azért választ is kapj a kérdésedre: Én a helyedben David Attenborough könyvsorozatával kezdeném / Az élő bolygó; A növények magánélete; Az emlősök élete; A madarak élete; A gerinctelenek élete./ Ha érdekel az élővilág, ez a sorozat rendkívül olvasmányos, ugyanakkor szórakoztató és laikusok számára is érthető. Azonos című dokumentumfilm- sorozatait láthattad is már.
Ha folyóirat, akkor Élet és Tudomány. Jelenleg ez a legszínvonalasabb tudományos- ismeretterjesztő hetilap, ráadásul az ára is megfizethető. Nagyon szeretem a Természet c. újságot is. Rengeteg csodaszép magazin létezik (pl. NatGeo, Geo),csak ezek baromi drágák.
Én nagyon sokat tanultam Fekete Istvántól, Schmidt Egontól, a vadászíróktól (Molnár Gábor, Kittenberger, Szécheny Zsigmond). Aztán ott vannak Gerald Durrell fantasztikus humorú könyvei (Családom és egyéb állatfajták; Madarak, vadak, rokonok).
(Ha esetleg ezeken már túlvagy, és valami komolyabbra gondoltál, akkor elnézést.)
Wow, Fekete Istvánt és Schmidt Egont én is szeretem. :)
És ha már humor, akkor még egy név: James Herriot. Ki ne hagyd, kérdező. :)
A YouTube-on is vannak természetfilmek, pl. a BBC Earth csatornájával ellehetsz egy jó ideig. :D
Belinkelek onnan egy érdekes rövidfilmet:
http://www.youtube.com/watch?v=mSB71jNq-yQ
Jó keresgélést. :)
@ 9.:
Nem szükséges, tényleg nem gond, csak meglepett, hogy mástól látom ugyanazt a szöveget. Különben is, te régebben használod, mint én, úgyhogy a szerzői jogok téged illetnek.
(De én sem koppintottam, saját "találmány". :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!