Ha születés után nem osztódnak már az idegsejtek, akkor mitől nő meg az agyunk?
Suliban azt tanultuk, hogy az idegsejtek, szívizomsejtek nem osztódnak már a születésünk után, emiatt is nagyon veszélyesek a sérüléseik. Azt viszont nem értem, hogy akkor mitől lesz nagyobb felnőttkorra az agyunk és a szívünk, míg a gerincvelő megnyúlik.
Remélem, tud valaki kielégítő és számomra is érthető választ adni. Középsulit kezdtem.
Az idegsejtek közti kötőszövet és a folyadéktartalom némiképp növekszik, a neuronok közti kapcsolatok a növekvés alatt alakulnak ki, azoknak is kell hely. Egyébként az egész emberi testen épp az agy mérete változik a legkevesebbet a növekedés alatt, éppen a fent leírt okból.
Gondolom egy orvos vagy biológus majd ad nálam bővebb-jobb választ, de alapvetően szerintem ilyesmi a lényeg.
Az idegsejtek maguk nem képesek osztódásra. Osztódásra képes őssejtek differenciálódásával alakulnak ki. Sokáig azt hitték, hogy a csecsemőkor vége felé az idegsejtek képződése teljesen lezárul, de ma már tudjuk, hogy ez nem egészen igaz. Felnőtt emberben is lehetnek aktív idegsejt őssejtek.
Sajnos nem nagyon friss cikk, de érdemes lehet átolvasni (nekem sajnos most nincs rá időm).
Ha tudsz angolul, itt van infó bőven...
A terület egyébként ma is nagyon intenzíven kutatott, sok az új eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!