Milyen hideg lehetséges fény nélkül?
Lehet hülyeség amit kérdezek.
Ha építenének egy olyan helyiséget mibe a fény egy kicsit sem tudna bejutni , és úgy leszigetelnék hogy a külsö hömérséklet nem befolyásolná, akkor mennyire hülne le ez a helyiség? mi az a minusz amit elérne.
ha leszigetelnéd, hogy a külső hőmérséklet ne befolyásolja, akkor nem lenne mitől kihülnie vagy melegednie...
ha te is bennt lennél és a szigetelés tényleg tökéletes, akkor a hőmérséklet emelkedne, először mert élsz és hőt termelsz, késöbb meg miután feldobod a talpad a bomlási hőtől.
Ha sikerülne tökéletesen leszigetelni, akkor tartaná a lezárásakori hőmérsékletet! (Ha +20-ban zárod le, akkor annyit, ha -20-ban akkor azt!)
De mivel tökéletes szigetelés nincs, egy idő után beállna egy köztes hőmérsékletre, ami csak minimálisan ingadozna, és az függne attól, hogy az egész hol van elhelyezve.
a választ már megkaptad, csak azt nem értem, hogy miért gondolod fontosnak, hogy a fény ne juthasson be?
semmi köze a fénynek az elérhető legalacsonyabb hőmérséklethez...
nem földi körülmények között gondolkodtam.
pl a naptól távolabbi bolygók mind nagyon hidegek.
de mindenhova eljut á hö valamilyen szinten.
de ahova nem jut el?
na jó lány vagyok és sokszor szoktam ilyeneken agyalni, a férjem ilyenkor a falat kaparja.
A világűrben a hőmérséklet MA sehol nem megy le 3 (abszolút) fok alá. Ennyi maradt az ősrobbanás hőjéből. Ahogy a világ tágul, tovább fog hűlni.
A külső bolygók azért hidegek, mert sugározzák ki a hőt, és csak nagyon keveset kapnak a Napból. Azonban a Jupiter holdjai melegebbek, a súrlódás miatt. Ott, némelyiken akár élet is lehet.
A nagy hidegek világa pedig egy külön világ: ahogy megy lefelé a hőmérséklet, egyre nehezebb tovább hűteni. Ahogy írtad: ilyen alacsony hőmérsékleten bizony már a fény is melegít.
Innen tovább több lézersugárral szokták hűteni az anyagot: ezek úgy vannak beállítva, hogy így rezonálnak az anyag molekuláival (amelyik gyors, azt lassítják, a lassúakat meg nem gyorsítják).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!