Mivel lehet még megcsinálni ezt a nagyon egyszerű kísérletet?
A forrón telített oldat hűléskor túltelítetté válik. A túltelített oldat több oldott anyagot tartalmaz, mint ugyanazon a hőmérsékleten a telített oldat. Ez az állapot nem stabilis. Ha egy darabka kristályt vagy szennyeződést az oldatba juttatunk, esetleg csak megmozgatjuk az oldatot, a „feleslegben levő” oldott anyag kristályok formájában kiválik.
A melegen telített oldat kihűlése után azt tapasztaljuk, hogy a cérnaszálon és az edény alján kristályok válnak ki. A kristályok kiválása és növekedése az oldódással ellentétes folyamat.
Nem szó szerint így van a könyvemben,ez a Moazik e-könyv részlete.A könyvemben hurkapálcikára feltekert spárgadarabot írnak.Egyszer ezt már megcsináltam egy vastag madzaggal ->¸korszerű´ eszlözök hiányában sóval ,de nem lett tartós az eredmény.Most újracsinálnám.Milyen otthoni eszközzel lehetne még megcsinálni a són kívül?Illetve nem lehet valahogyan beszínezni?Valami étel-ital,festék? És nem lehet esetleg a hűtőbe betenni a gyorsabb eredményért?csak mert nálunk a panelban aligha fog lehűlni a hőmérséklet bármikor is :D
Nem most tanultam,ezért hiányosak kicsit az emlékeim.
16/L
Valószínűleg azért nem működött, mert a konyhasó oldhatóságának nagyon kicsi a hőmérséklet függése. Azaz a hőmérséklet változásával nem igazán változik meg az oldhatósága.
(7. dia)
Olyan anyagot kell találni, aminek nagyobb mértékben változik az oldhatósága a hőmérséklettel. Tipikusan ilyen a kálium-nitrát. Elvileg gyógyszertárban be lehet szerezni. (De vigyázz vele, az égést táplálja, éghető anyagokkal ne keverd össze, mert hajlamos lesz robbanni!)
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
Itt cukorral írnak hasonló kísérletet. Nem tudom, ezzel mennyire működik, de biztos, hogy biztonságosabb. :D
A réz-gálic kék színű, ahogy néztem az oldhatósága is szépen növekszik a hőmérséklettel, háztájakon elő szokott fordulni (pl. permetszerként). Lehet, hogy ezzel érdemes megpróbálni.
Ha azt akarod, hogy egy pillanat alatt váljanak ki a kristályok, akkor (amellett, hogy megfelelő anyag kell hozzá, én még csak KNO3-al láttam) nem szabad megmozdítani a túlhűtött oldatot, mert azonnal megindul a kristályosodás. Tehát ha ezt akarod csinálni (és nem csak kristályokat növeszteni), akkor ne tedd hűtőbe, mert a mozgatás hatására beindulhat a kristályképződés.
Sajnos en ilyet nem csinaltam es fizikus vagyok, nem ertek ilyen bonyolult szavakat hogy "kalium":)
De :
1. Miert nem futod fel inkabb mondjuk 50 fokra, akkor huto nelkul lehul.
2. Youtube, google video search,
mondjuk "unstable solution" "fast cristallisation" aztan mar csak klikkelgetsz...:) persze kulfoldon elofordul, h nem mindenki magyarul beszel... de ha nem erted meg posztold a GYKn valaki segit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!