Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől van rajtam ennyi anyajegy?!

Mitől van rajtam ennyi anyajegy?!

Figyelt kérdés
Mitől keletkeznek egyáltalán? A bőröm nagyon fehér, és RENGETEG anyajegy van rajta, havonta találok magamon újakat. Még rosszabb a dolog nyáron, hiába kenem magam naptejjel, ha egy kicsit is éri a nap még több jön ki, már szinte ki se merek menni ilyenkor a napra. Egyszer pl. amikor hazafelé sétáltam, véletlenül leégett a vállam, és másnapra kb 6 új anyajegy jött ki rajta(nem, nem szeplők, anyajegyek!). Nagyon kétségbe vagyok esve miattuk. Normális ha ennyire sok képződik rajtam állandóan? Mert szerintem nem. Mitől függ hogy kin mennyi van? Mitől keletkeznek? Milyen külső hatások segítik elő a keletkezésüket?
2009. okt. 29. 20:58
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
Valószínűleg alkati adottság, mindenesetre évente egyszer el kell menned bőrgyógyászhoz és az összeset végignézetni. Nyáron kizárólag árnyékban sétálj, még akkor is használj magas faktorszámú naptejet és csak annyi testfelületed legyen fedetlen, amennyi muszáj.
2009. okt. 29. 21:13
 2/6 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem is a bőröd sokkal érzékenyebb, mint egy "átlag" emberé. Biztos a családfáról visszavezethetőleg is sok anyajegyű rokonod volt, ugyan is a leszármazottaknak mindig csak több anyajegyük van, amit "leörökölnek".
2009. okt. 30. 08:08
 3/6 anonim ***** válasza:
62%
Nem lehet, hogy ezek fekete anyajegyek és nem barnák? Lehet orvoshoz kéne fordulnod, hátha valami komoly dolog van mögötte.
2009. okt. 30. 09:07
 4/6 A kérdező kommentje:
Félévente járok bőrgyógyászhoz "ellenőrzésre", eddig kettőt kellett leszedni, mert elrákosodhatott volna. Csak mindig elfelejtem megkérdezni tőle, hogy miért van rajtam ennyi :/
2009. okt. 30. 12:25
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Életünk során számos sejtünkben történnek DNS-károsodások. A sejtek megpróbálják megjavítani ezeket, de ha nem javíthatóak vagy túl nagy a baj, akkor többnyire elpusztulnak. ez napjában több ezer sejttel is előfordul. Nagyon kis eséllyel azonban a károsodott sejtből daganatos sejt lesz, őrült módjára osztódni kezd. Ezt az immunrendszer a legtöbb esetben kiszűri, naponta százával keletjeznek ilyen sejtek. Nagyritkán ezek a sejtek elkerülik az immunrendszer figyelmét, ebből lesz a tumoros megbetegedés.

Az anyajegy azt jelzi, hogy az adott helyen egy adott sejt valamilyen DNS-károsodást szenvedett. Ez ugye teljesen természetes dolog, főleg bőrsejteknél. Az, hogy benned ilyen sok az anyajegy, szerintem a DNS-javító rendszered hibájára vezethető vissza, ami egyébként sajnos azt is jelenti, hogy sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy valamelyik sejted elrákosodjon, és így sokkal nagyobb az esélyed arra is, hogy valamelyik ilyen sejt kijátssza az immunrendszert.

A bőrzsűrésen kívül rákszűrés nagyon ajánlott neked.

2009. okt. 30. 13:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek :)
2009. okt. 30. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!