Mitől függ egy kémiai anyag színe?
Figyelt kérdés
Van valami szisztéma ami szerint el tudom dönteni hogy milyen színű egy számomra ismeretlen vegyület?
pl atomtömeg, első és másodrendű kötőerős, elektron konfiguráció stb... ?
2013. aug. 19. 11:29
1/5 anonim válasza:
Ez attól függ, hogy mennyire képes gerjeszteni a látható fény az adott anyag elektronjait, illetve kis mértékben a felülettől.
2/5 A kérdező kommentje:
és mondanál példát hogy pl egy anyagnál hogy döntenéd el ha nem ismernéd?
2013. aug. 19. 12:10
3/5 anonim válasza:
A szervetlen sók gyakran színesek, ott igazából nincs konkrét logika ami alapján ki lehet találni hogy miért pont olyan színű amilyen. Szerves vegyületeknél már más a helyzet. (Csak egy rövid megjegyzés, hátha szükséges: konjugált kettős kötésnek nevezzük azt, amikor szénatomok között felváltva egyszeres és kétszeres kötések vannak). Minél hosszabb a konjugált kettőskötés rendszer, annál nagyobb a "vöröseltolódás", azaz a színskálán annál jobban közelít a vöröshöz az anyag. Például a benzol egy olyan gyűrű, ahol 3 kettős kötés van 6 szénen konjugálva, ez még színtelen. A naftalin is, de az antracén, amikor már 3 benzolgyűrű van egymásra ragasztva, az már sárga. Végül az ún. PAH-vegyületek, amikor már 5 benzolgyűrű ragad egymáshoz, akor már feketék. Ha ábrákat szeretnél keress rá a vegyületnevekre google-ban. Nyíltláncú vegyületeknél ugyanez a helyzet. Minél hosszabb a konjugált kötések rendszere, annál vörösebb a cucc. Például ott a likopin, ami a paradicsom vörös színét adja. Ha pár szénatommal lecsökkentjük ennek a molekulának a hosszát, akkor szép fokozatosan sárga, zöld, stb. lesz, tehát elkezd visszafelé haladni a színskálán.
4/5 anonim válasza:
1. vagyok:
Ismeretlen vegyület színét nem igazán tudod ez alapján, vannak persze más tények amikor megkönnyíti az analízist, pl. az ezüst "színes csapadékjai", vagy pl. szúrós szagú sárgászöld színű gáz, (és még ha a körülmények is stimmelnek) ==>klór.Persze utánanézhetsz szervetlen vegyületek körében, mely anyagok adnak színes csapadékot stb.
Az előttem lévőnek pedig külön köszönöm, hogy leírta, már majd elfelejtettem, igen a konjugált kötések a szerves kémiában meghatározóak........
5/5 anonim válasza:
Meg lehet határozni nm-re az anyagok színének hullámhosszát az elektronszerkezetük alapos ismeretével, de ez nem olyan egyszerű; kvantumkémiai oka van. Röviden az anyagok elektronszerkezetétől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!