Mi az oka annak, hogy a napraforgók a Nap felé fordulnak?
a napraforgónak a feje fordul a nap irányába, ami a virágja, azaz a tápanyagtermelésben nem igazán játszik szerepet.
én arra tippelnék inkább, hogy a nap felé forduló virág jobban megvilágított, feltünőbb ezért valószínűleg jobb célpont a rovaroknak.
ez a növés nem egy jó magyarázat szerintem, mivel a napraforgó egy napon belül is követi a napot.
A dolog egyébként csak akkor meglepő, ha egy fával hasonlítod össze, de ha már láttál élőben vénusz légycsapóját vagy mimózát, akkor a napraforgó lassú mozgása már nem is annyira meglepő.
a vénusz légycsapója egyébként egyes sejtjeinek, sejtsorozatainak víztartalmával operál, egészen pontosan a "virág" egyik oldalán a sejtek kismértékben megduzzadnak, ami a vékony méret és a sok sejt miatt nagy és hirtelen elmozdulást eredményez.
a napraforgó nem tudom hogyan csinálja.
A napraforgó nem forog egész nap, csak a virága miatt feltűnő, hogy a táblán az összes növény egy irányba áll!
Nagyjából Déli irányba állnak, és ha forog is csak minimális mértékben! Reggelre nem állnak keleti irányba, mint ahogy este sem pont nyugat felé!
Az auxinok.
Az auxinok növényi hormonok, melyek hatására a sejtek megnyúlásos növekedése erősen fokozódik, hiánya esetén elmarad. Az auxin termelődését, ill. szállítását a fény gátolja. Megvilágítás hatására tehát azért fordulnak a növények a fény felé, mert a keletkező auxin a növény árnyékos oldalára áramlik, ott magasabb lesz a koncentrációja, tehát ott a növény erőteljesebben kezd növekedni és a szár a fény irányába elgörbül.
(az auxinok termelődési helyét a magyar Paál Árpád is vizsgálta)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!