Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az oka annak, hogy a...

Mi az oka annak, hogy a napraforgók a Nap felé fordulnak?

Figyelt kérdés
2008. jún. 30. 09:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
82%
A fejlődéséhez szükséges napsugarakat, tápanyagokat szívja így magában. Egyébként nem csak a napraforgó fordul a nap felé. Ez csak egy szembetűnő példa. Ha megfigyeled, szinte minden növény a nap felé fordul, a gyökerek és gyökérrostok pedig a nedvesség felé nőnek.
2008. jún. 30. 10:20
 2/12 anonim ***** válasza:
79%

a napraforgónak a feje fordul a nap irányába, ami a virágja, azaz a tápanyagtermelésben nem igazán játszik szerepet.

én arra tippelnék inkább, hogy a nap felé forduló virág jobban megvilágított, feltünőbb ezért valószínűleg jobb célpont a rovaroknak.

2008. jún. 30. 11:42
 3/12 A kérdező kommentje:
De hogyan csinálja? :) Hallottam, hogy a napfény hatására jobban nő a nap felőli oldala, ezért arra billen... de ez kissé hihetetlen.
2008. jún. 30. 11:50
 4/12 anonim ***** válasza:
67%
Mi ezen a hihetetlen?
2008. jún. 30. 13:47
 5/12 anonim ***** válasza:
48%

ez a növés nem egy jó magyarázat szerintem, mivel a napraforgó egy napon belül is követi a napot.

A dolog egyébként csak akkor meglepő, ha egy fával hasonlítod össze, de ha már láttál élőben vénusz légycsapóját vagy mimózát, akkor a napraforgó lassú mozgása már nem is annyira meglepő.

2008. jún. 30. 16:00
 6/12 anonim ***** válasza:
90%

a vénusz légycsapója egyébként egyes sejtjeinek, sejtsorozatainak víztartalmával operál, egészen pontosan a "virág" egyik oldalán a sejtek kismértékben megduzzadnak, ami a vékony méret és a sok sejt miatt nagy és hirtelen elmozdulást eredményez.

a napraforgó nem tudom hogyan csinálja.

2008. jún. 30. 16:02
 7/12 anonim ***** válasza:
91%

A napraforgó nem forog egész nap, csak a virága miatt feltűnő, hogy a táblán az összes növény egy irányba áll!

Nagyjából Déli irányba állnak, és ha forog is csak minimális mértékben! Reggelre nem állnak keleti irányba, mint ahogy este sem pont nyugat felé!

[link]

2008. jún. 30. 17:42
 8/12 anonim ***** válasza:
92%
biosz órán senki nem volt ott? Mindig arra indul meg a növény növekedése, amerre a Nap éri.
2008. júl. 4. 11:46
 9/12 anonim ***** válasza:
73%

Az auxinok.

Az auxinok növényi hormonok, melyek hatására a sejtek megnyúlásos növekedése erősen fokozódik, hiánya esetén elmarad. Az auxin termelődését, ill. szállítását a fény gátolja. Megvilágítás hatására tehát azért fordulnak a növények a fény felé, mert a keletkező auxin a növény árnyékos oldalára áramlik, ott magasabb lesz a koncentrációja, tehát ott a növény erőteljesebben kezd növekedni és a szár a fény irányába elgörbül.

(az auxinok termelődési helyét a magyar Paál Árpád is vizsgálta)

2008. júl. 7. 13:37
 10/12 anonim ***** válasza:
Én már olyat is láttam, hogy kifejezetten az ellenkező irányba fordultak. Igaz, majdnem napnyugta volt már.
2008. júl. 13. 08:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!