Szerinted klónoztak már embert? Hogy tekintenél egy ilyen teremtményre?
Hát nem tudom, a klónozás az egyetlen dolog, amiről még el is hinnék egy összeesküvés-elméletet, hogy sikerült már emberrel is.
És mivel emberi klón, így ember lenne, és ezért ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást. Én is félteném, hogy olyan "minőségben" hozzák létre, mint Dolly-t, azt mindenféle baja lehetne szerencsétlennek, vagy simán csak gyorsan meghalna.
Szerintem ha már viszonylag tűrhető minőségben tudtunk bárányt klónozni évekkel ezelőtt, akkor kontár minőségben, de már most is (sőt, valószínűleg akkor is) tudunk embert klónozni. Kifejezetten rühellem az összeesküvés elméleteket, de szerintem elképzelhető, hogy már meg is kísérelték.
Egyébként én személy szerint tiltanám egész emberek klónozását. Ha ezt úgy is meg lehet tenni, hogy csak bizonyos testrészeket tenyésztünk ki, azt támogatnám mindenképp a gyógyászat miatt, de biztos vagyok benne, hogy egy klón emberre nem tudnék teljes értékű emberként tekinteni. Nem azért, mert gonosz vagyok, hanem mert természetellenes, de nagyon.
Egyetértek az utolsóval, technikailag simán lehetséges lenne. Az más kérdés, hogy bárki is meg merte volna-e csinálni.
Ami gond, hogy a jelenlegi technikával az eredeti szövet kora is "átöröklődik" a klónozott szervezetbe. A testi sejtek öregszenek, véges számú osztódásra képesek. Dolly azért pusztult el korán, mert nem a nulláról kezdte az életét, hanem az anyja hátralévő éveit fogyasztotta. Ez embernél sem lenne másként.
Hogy különböztetnél meg egy klónt egy másik embertől? Az egypetéjű ikrek is egymás természetes klónjai, mégse tudod megmondani valakiről, hogy van-e ikertestvére valahol a világban (hacsak nem állnak egymás mellett).
A klón ugyanúgy ember lesz, ugyanúgy kisbabaként születik, felnő, meghal, mint bárki más. Ha van is emberklón, akkor az illető biztos hogy még gyerek, és ha szembejön veled, sose jössz rá, hogy klón.
Az meg, hogy nem áll itt a tudomány, nagy baromság. Technikailag semmivel sem bonyolultabb embert klónozni, mint bárányt. A lépések egy része ugyanaz, mint a mesterséges megtermékenyités esetén, márpedig erről emberekben van a legnagyobb tapasztalatunk.
Szerintem ha valaki akart embert klónozni, az már megtette. És ha megtette, világgá is fogja kürtölni, ha máskor nem, hát a halálos ágyán. Ha tippelnem kéne, azt modnanám, hogy 20-30% esélyét látom, hogy már van ember klón, és a következő 40 évben valaki fel fog állni, és azt mondja, hogy "bizony a 2000-es években én klónoztam XY-t".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!