Ha biológiával szeretnék foglalkozni de kémiából nem vagyok olyan jó milyen lehetőségeim vannak? Egyáltalán megéri biológiával foglalkozni? Esetleg külföldön esélyei?
Jobban megéri, mint egy büfészak, vagy szabadbölcsész, de tömegképzéssé vált. Viszont sok helyen el lehet helyezkedni. Külföld, főleg, de a képzés idehaza sem rossz. Van egy válaszadó, aki bármilyen kérdéshez odaírja, hogy ne válaszd az ELTE-t, menj Szegedre, de ez nem ilyen egyszerű.
A "nem olyan jó" nem halálos. Ugyan a kémia alapozó tárgy, ahogy a fizika és a matematika is, illeve a biokémiára épít a molekuláris biológia majdnem egésze, de a biológiának vannak "kémiát majdhogynem mellőző" területei is. Így ha az elején átmész a kémiás tárgyakból (szeretett analkém), később szakosodhatsz úgy, hogy ne legyen rá szükség, csak minimális mértékben. Viszont az elején mindenképpen jól jön a kémia alapos és értő ismerete.
Ez tőled is függ. Ha midnenáron például sejtbiológiával és sejtanatómiával akarsz foglalkozni, akkor kell a kémia a fixálás, festés, képalkotási technikák miatt, a sejt belső működésének megértéséhez. De ha mondjuk etológia (állatviselkedéstan) érdekel jobban, ott kevésbé markáns.
Sajnos (érezhető, hogy mennyire szeretem a kémiát ;-) ) manapság a kémia a biokémián és a molekuláris biológián keresztül szinte az egész biológiát meghódította.
Nagyon kevés olyan terület van (ha egyáltalán van), ahol nem kell ezekkel találkozni és ismerni őket.
A biológia Bsc során nem fogod sajna megúszni a kémiát, itt sajna le kell nyelni a békát (szerencsére nem szó szerint)
Ami a biológiával való álláslehetőségeket illeti:
Legyél nagyon jó abban, amit csinálsz és akkor lehet esélyed.
Tény, hogy nagyon sokan jelentkeznek Biológia Bsc-re, viszont csak kevesen tudják 3 év alatt elvégezni, pláne jó eredménnyel. (az másik kérdés, hogy mennyi idő alatt érdemes, de ha nem akarsz fizetni, inkább tartsd a 3 évet és akkor nem probléma az, ha később csúszol egy keveset.
Az Msc-ről nem tudok nyilatkozni, mert én Tanárira mentem tovább. :-)
Sok szerencsét kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!