Mikor csaphat belem a villam? Mit kell tenni?
Tegyuk fel, pusztan vagyok, tavol epuletektol,faktol, es egyebb magasabb targyaktol, amibe szivesen belecsapna az aram.Tetelezzuk ,hogy nincs idom valami " kore" huzodni, akkor mit kell tenni?
olvastam olyat is,hogy:
"Ha semmit sem találsz a nagy pusztában, akkor feküdj a földre. "
"Ha nyílt terepen vagy guggolni kell és lehetőleg lábújhegyen."
"Tilos lefeküdni... összezárt lábbal le kell guggolni"
mindjart kiderul, hogy egy godrot kell asni :))
Szoval?
Hát.. kiskanalat semmiképp sem tarts a fejed fölé, és ne telefonálj, vagy telón facebook-ozz :D
lefeküdni(hasalni) semmiféleképp sem szabad, mivel nagyobb testfelületünk lesz kitéve a természeti hatásoknak, főleg ha nedves a talaj.
a jó megoldás az, ha minél kisebbre összehúzod magad, érdemes leguggolni, fejünket a térdünk közé hajtani
A villámcsapás nem csak akkor veszélyes, ha beléd csap. A nedves talaj viszonylag jól vezeti az áramot, de kis távolságon belül nagy a feszültségkülömbség. Például, ha sétálsz, becsap melléd egy villám, de semmilyen kárt nem okoz benned, de ahogy lerakod a lábad és a két láb érintési pontja között akkora lehet a feszültség, hogy halálos áramütést szenvedhetsz. Ez a másodlagos villámcsapás. Egy puszta közepén vagy, akkor két választásod van. Vagy leguggolsz, lábaidat szorosan összezárva és reménykedsz benne, elkerül a villámcsapás, annak ellenére, hogy te vagy a legmagasabb pont, vagy nagy léptekkel futsz (mindig csak 1 ponton érinted a talajt), kockáztatva a villámcsapás nagyobb esélyét, de nem ülsz órákig a viharba.
Egyéni döntés...
Ha nincs kocsid, bekéretőzhetsz egybe, vagy fémkonténerbe, vagy valami fém dobozba, ha van teteje, és alja is, és oldala is, legalább hálós, vagy sok vasrúdból áll.
Ezek Faraday kalitkaként működve, megvédenek.
Úgy hallottam, a becsapás előtt pár másodperccel néha lehet érezni egy feltöltődést,, de ekkor tényleg már csak leguggolásra van esély.
Neten láttam videót, mikor a manusba 2x is belecsap egymás után, mindkettő után feláll.
sok villámcsapás nem halálos. Ha túl nagy a feszültsége, akkor jobban jár az ember, mert akkor a bőr felületén vezetődik le inkább, és akkor csak égési sérüléseket okoz.
Láttam olyan fényképet, hogy a két toronyház közt a földbe csap, tehát nem számított neki a magas vasszerkezet.
Videón láttam olyant, hogy messze a völgyben egy kisváros terült el, a dombon meg videóztak egy villámvadász fényképészt.
amint ellépett az álványtól, a 3-4km-re lévő városkában lecsap a villám.
Eddig rendben is volt, de mikor otthon megnézték lassítva, az ellépő fényképász pontos helyén, a fejmagasságú állvány mellett, lassítással mutatták is, egy kis halvány ág csapott fel!
A főágtól 3-4 km-re!
A nagy felületen szétterülő töltéskülönbség miatt, sok ágon, akár több százon is elindulnak egymás felé a leendő villám "kereső" ágai.
amelyik legelőször összeér, azon a már ionizálódott, tehát vezető plazmaszakaszon csap össze az összes töltés.
Ez azt jelenti, hogy a már megindult töltések asok kis mellékágból visszavezetődnek, és a főágon sül ki azok töltése is. Tehát a sok kis mellékágon is fel, majd le áramlik a töltés, azaz az áram. Ez is halálos lehet, messze a főágtól!
A fémtárgy akkor veszélyes, ha te is az áramkör része maradsz. pl esernyő, mert a fejedet pl kikerüli, de kezeden át, szíveden, lábadon át az áramkör része maradsz.
Ha már melletted egy oszlop van, fémoszlop, akkor max párhuzamosan lehetsz kötve, így te is kaphatsz egy kis áramot. Ha viszont körbevesz, akkor kikerül az áram folyása, nem elszel része, mivel a kisebb ellenálláson át folyik. Kocsiban teljesen kikerül.
azon gondolkodtam, ha elkerülhetetlen lenne a villámcsapás, pl egy nagy puszta közepén, és lenne nálam egy tekercs alufólia, akkor az megvédene-e, ha magamra tekerném.
Persze szétolvadna pillanat alatt, és égési sérülést is okozna, de szerintem java részt megvédene. De lehet, hogy nem teljesen, valami áram a testembe is jutna, mivel elvileg párhuzamos kapcsolás, mert valami elelnállása annak is lenne, mivel vékony.
Ha viszont veszélyes helyen vezetékeket raknánk a fejünk köré, le a földig... hát, ezen csak gondolkodtam, vezeték vastagságától függ...
semmit nem ér, hiszen a levegő is elég jól szigetel, mégis kilóméteresen átüti.
keress rá az átütési szilárdságokra. pár centi semmit nem számít több millió voltnak. Legjobb valami Faraday kalitka szerű dolgot keresni, mint fent írtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!