A GMO növényeket tényleg folyton vegyszerezni kell? Még mi a hátránya?
"A GMO növényeket tényleg folyton vegyszerezni kell?"
Nem, pont ez az egyik előnye.
"Még mi a hátránya?"
A kukorica-kártevőkkel szemben rezisztens GM-kukorica kapcsán felmerülő hátrányok és kockázatok:
- kialakulnak a totális gyomirtókkal szemben rezisztens gyomnövény-változatok;
- kialakulnak a kukorica Bt toxinjaival szemben rezisztens moly- és bogár-változatok;
- a szél által terjesztett pollen (virágpor) a szomszédos, hagyományos állományokban is termékenyít, ez a hagyományos fajták termelőinek és különösen a biotermesztőknek gazdasági kárt okoz (az ő termékeiket is GM-tartalmúnak kell megjelölni, piaci veszteségüket a GM termelőnek kell megtérítenie);
- hiányoznak a tapasztalatok a totális herbicidek talajra és élővizekre gyakorolt hatásairól;
- a Bt toxint a növény minden sejtje termeli, mennyisége kb. 1500-2000-szerese a hasonló permetezőszer engedélyezett dózisának, ez élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel;
- a talajba szántott növényi részekben lévő toxin lassabban bomlik el, mint a hasonló permetezőszer toxinja;
- nincsenek tapasztalatok a Bt kukorica tartós termesztésének hatásairól, főként nem a Kárpát-medencéből, noha az egy elkülönült biogeográfiai régió, de egyes tanulmányok szerint védett lepkék állományait veszélyezteti;
- a GM vetőmag drága;
- a hagyományos gyomirtás a kukoricában kellően eredményes;
- a kukoricamoly hazánk területének nagy részén nem okoz kárt, ezért nem védekeznek ellene, és így megtakarítható költség sincsen;
- a kukoricabogár lárvák kártételen ellen a vetésforgó megbízható védelmet nyújt;
- a GM hibridek termelőjének évente új vetőmagot kell vásárolnia, előző évi terméséből nem vethet;
- a GM hibridek termelése jelentős adminisztratív terhekkel és járulékos beruházásokkal jár (tanfolyam végzése, külön terménytároló stb.);
- a legújabb hibridek már több bakteriális gént együttesen tartalmaznak, ezek együttes hatása azonban nem kellően ismert;
- a GM fajták termesztésének esetleges engedélyezése a hazai növénynemesítők és a hazai vetőmagtermesztés bukását eredményezné, ami hazánk gazdasági kiszolgáltatottságához vezetne;
- jelenleg inkább a GMO-mentes termékekre van piaci igény, a hazai agrárexport vásárlói értékelik Magyarország „GMO-mentes” státuszát.
Forrás: [link]
"Nem, pont ez az egyik előnye."
Ez attól függ, hogy milyen gént tettek bele. Van olyan, amelyik herbicid-rezisztens, vagyis sokkal több gyomirtót lehet rászórni, anélkül hogy maga is elpusztulna. Van amelyikbe természetes rovarirtót tesznek, annak nyilván kevesebb peszticid is elég. Meg olyan is van amelyiknek mondjuk az olaja könnyebben feldolgozható iparilag, annak ugyanannyi vegyszer kell mint a nem GMO változatnak.
Én olyan GMOs búzát szeretnék, amely kis mennyiségben kaníbiszt termel.
Az ebből sütött kenyérrel lehetne kezelni az anorexiásokat.
Amelyik maga termeli a gyomirtót?
Ilyen hogyan lehetséges?
Meg milyen hatótávolságban jó? Mert vetnék ilyenből a krumpli kőzé, hogy ne keljen kapálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!