Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Felsőbbszintű fizikafeladatban...

Felsőbbszintű fizikafeladatban kellene segítség, tudod -e?

Figyelt kérdés

A feladat: Hőszigetelt edényben 200 g 25 C fokos víz van. Ha ehhez 60 g 90 C fokos vizet öntünk a közös hőmérséklet 35 C fok lesz. Mekkora az edény hőkapacitása? Mekkora lesz a közös hőmérséklet, ha a meleg vízzel együtt a kaloriméterbe még 300 g 5 C fokos, 385 J/kg*K fajlagos hőkapacitású rézdarabot teszünk?

A megoldások megvannak, de nekem nem annyi jött ki, azért lennék kíváncsi a megoldásra, hátha én nem látom jól a dolgot. Kis magyarázatot is kérnék, főleg a második kérdéshez, mert ott nem tudom, merre induljak. Jah, a víz fajhőjét én 4,2 kJ/kg*C-nak vettem.

2009. okt. 17. 11:44
 1/5 anonim válasza:

Látom ez egy régebbi kérdés, de remélem még aktuális.

szerintem:

ugye ezzel a képlettel kell számolni:

[link]

ha ebből megvan az Mv, akkor utána felírod ezt a képletet:

Cv*Mv*(35-Tk)=Cr*Mr*(Tk-5)+q, ahol

Cv: víz fajhője

Mv: víz tömege

Tk: a közös hőmérséklet (ismeretlen)

Cr: a réz fajhője

Mr: a réz tömege

q: az edény hőkapacitásából származó hőmenny.

ezt csak megoldod, és kijön hogy Tk=27,609 Celsius-fok

Remélem segített

2010. júl. 21. 13:07
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi, azóta már a diplomamunkámat írom :)
2010. júl. 22. 08:27
 3/5 anonim válasza:
Jajj, én most vagyok 10.-es és feládták ugyanezt a feladatot. Ha esetleg valaki segítene benne, azt megköszönném:)
2023. nov. 4. 23:32
 4/5 A kérdező kommentje:
Vigasztaljon a tudat, hogy azóta már külföldön dolgozom, egész jó fizetéssel, de 2009 óta egyetlen alkalommal sem volt szükségem ezekre a semmire se való fizika feladatokra.
2023. nov. 5. 00:15
 5/5 anonim válasza:
Sok sikert!! Orulok hogy vannak ertelmes magyar emberek is:)
2023. nov. 5. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!