Ha egyszerű emberként bebizonyítok egy híres matematikai sejtést, akkor azt hogy tudom publikálni? Hogy tudom biztosítani, hogy más ne lopja el és mutassa be sajátként, kihasználva a kapcsolatait?
- Fogalmazd meg a bizonyítást egy korrekt matematikai cikk formájában, pontosan, angol nyelven.
- Töltsd fel az arXiv-ra: [link]
Itt a feltöltés dátuma egyértelművé teszi, hogy bárki más előállna ezzel a bizonyítással, Tied az elsőbbség. Ráadásul egy pillanat alatt eljut a bizonyításod a matematikus közösséghez, akik az esetleges hibákra rá tudnak mutatni, illetve el tudják ismerni, ha helyes a bizonyítás.
- Nyújtsd be a dolgozatot valamelyik neves matematikai folyóirathoz, ha jelentős sejtésről van szó, akkor pl. az Annals of Mathematics-hoz. Ott dokumentálni fogják a beérkezés időpontját, nem lehet ellopni emiatt. (Ha az arXiv-on is rajta van, akkor semmiképpen, de ez egyébként sem szokás komoly tudósoknál.) Itt kiküldik a témához jól értő lektoroknak, akik el tudják dönteni, hogy helyes-e a bizonyításod. Amennyiben helyes, a folyóirat közli a dolgozatodat és ekkor ismeri el a szakma is megoldottnak a sejtést.
Hát csak úgy érdekelt, hogy hogy mennek ezek a dolgok. Néztem, hogy matematikában kicsit másképp mennek a dolgok, mint fizikában ... nincs szabadalom, meg nincs Nobel díj sem. Nem tudtam, hogy hogy van itt a felfedezés dokumentálása, meg az elismerés.
Amúgy a Beal-sejtés foglalkoztat mostanában. Nem akarok naiv lenni, tudom, hogy ez milyen szintű dolog, de azért az ötleteimet most megpróbálom végig vinni. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe a kérdés.
Nos igen, "esélytelen" sejtéseken gondolkozni is van értelme. Én például a négyszín-tétellel is gyakoroltam anno az alábbi módon:
1. Bebizonyítottam.
2. Megkerestem, hol van a hiba a bizonyításomban.
3. Ismétlés elölről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!