Fizika 10. elektromos áram +, - nem értem?
Csak hogy értsem :)
A + ill. - áram az mit jelent? Az egyikbe eletronok vannak a másikba protonok vagy az egyikben erősebbek a elektronok többségben vannak a másikban kevesebben ? Bocsi ha hülye kérdés csak nem értem teljesen hogy mittől pozitiv vagy negatív az áram. Tehát most akkor van külön negatív áram meg külön pozitív is?
Kronkrétan én most egy áramkörre gondolok, mondjuk egy házba lévőre stb... a galvánelem és a elektrostatikuságót értem.
ott úgye elektrontöbblet vagy elektronhiány miatt van +,- töltés
Egy szokásos áramkörben a vezetékben az elektronok a töltéshordozók. Ezek mozognak a negatívabb potenciál felől a pozitívabb felé, ez az áram. A protonok az atommagban vannak és a szilárd anyagokban azok nem mozdulnak. Nem az áram a + vagy -, hanem a feszültség, ami a potenciálok különbsége. Úgy lehet elképzelni, hogy a feszültség egy erő, amely az elektronokat egy feszültségforrás (pl. elem vagy generátor) egyik kivezetéséről a másikra tereli. Ha záródik az áramkör, akkor a vezetékeken az elektronok visszafolynak a másik oldalra, és folyamatosan keringenek, ez az áram.
Olyan ez, mintha vízvezetékcsőből lenne egy zárt hurok, amelyben van egy szivattyú, amely keringeti a vizet.
Megjegyzem, az áram irányát is lehet pozitívnak vagy negatívnak tekinteni attól függően, hogy a számításokhoz melyik irányt tekintjük pozitívnak vagy negatívnak. A megállapodás szerint általában azonban nem az elektronok mozgásának az irányát tekintjük pozitívnak, hanem + potenciál felől a - felé vesszük fel az áramirányt.
Folyadékban, gázban (pl. elektromos ív) viszont ionizált atomok is mozoghatnak.
Mindig az elektronok áramolnak ,ha áramról beszélünk ! A valóságban mégpedig a NEGATÍV pólustól a POZITÍV pólus felé , ezt nevezzük FIZIKAI ÁRAMIRÁNYnak ! Csakhogy régen még ezt nem tudták (pedig logikus , mert az elektron negatív , és csak ez tud elmozdulni , a pozitív helyhez kötött proton nem , ezért logikus , hogy a töltések(elektronok) a negatívtól a pozitív irányba fognak elmozdulni) Ezér tippeltek , és azt mondták , hogy a pozitívtól mennek a negatív felé. Hát 50%-uk volt , de sikerült mellé lőniük. Csak ekkorra már mindenki úgy megszokta ezt a dolgot , annyira elterjedt , hogy meghagyták így , és a műszaki életben, villamos szakmákban a mai napig ezt használják. EZT HÍVJÁK : MŰSZAKI ÁRAMIRÁNYnak. Remélem tudtam segíteni.
20F
csak a szilárd halmazállapotú anyagokban az elektronok a töltéshordozók.
Folyadékokban és gázokban az ionok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!