Akusztika csodái a teásbögrében. Mi az ok?
Fogj egy porcelán bögrét. Tölts bele két kanál kristálycukrot, öntsd fel vízzel. Ha elkevered fém teáskanállal, a kanál csörömpölése eleinte negyed-fél oktávnyit mélyül, majd a teljes oldódásig újra emelkedik a hangmagasság, de nem éri el az eredetit.
"Üres" folyadék esetén is eltér a hangja a víznek, a teának, tejnek is.
Az okra lennék kíváncsi, vajon a lebegő szilárd részecskék mennyisége/mérete valamilyen szóródás-elnyelődés okán szól bele a hangmagasságba, vagy homogén oldatban gondolkodva a folyadékra jellemző hangsebesség változása lehet az ok?
Esetleg mindkettő?
Megfordult a fejemben az oldódás révén változó térfogat és ezzel a folyadékszint is, mert az is erős hangmagasság-befolyásoló tényező, de ez a szintváltozás elég kicsi lehet, féloktávnyi változáshoz sokkal több kell.
Azt éreztem, hogy valószínűleg az összes említett paraméter beleszól, de nem feltétlenül ugyanabban az irányban, az eredő hatásban a résztényezők + és - módon is jelen lehetnek.
Ezért vagyok kíváncsi arra, hogy melyik tényező mennyire és merre befolyásol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!