Miért van az, ha egy negatív fényképet nézünk kb fél percig, akkor utána mikor felpislogunk a falra normálisan látjuk?
Azt nem mondanám, hogy nem szereti, egyszerűen csak máshogy szokta meg. Hisz minden szín, amit csak lát az ember, ugyanabba a fényhullámhossz-tartományba esik.
Amúgy mondok én is egy érdekességet. Az ember alapjáraton fejjel lefelé lát, csak az agyunk még csecsemőkorunkban fordítja meg a képet ;)
Kicsit pontosabban:
- ha sokáig nézel egy színt mozdulatlanul, akkor azok a sejtek kifáradnak, és ha megmozdulsz, a kiegészítő színt fogod látni azon a területen.
- ha ilyen fordító szemüveget kapsz, 2 hét, amíg tökéletesen hozzászoksz. Mivel eredetileg az agy fordított, a hozzászokás után már nem fordít.
2 hét az is, amíg visszaszoksz, illetve más hibát is ennyi idő alatt korrigál az agy. Nekem pl. volt egy rosszul csiszolt szemüvegem: ha lenéztem a lábamra, úgy láttam, hogy egy talapzaton állok.
2 hét múlva normális volt a kép.
Amikor kaptam egy jó szemüveget, 2 hétig gödörben álltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!