Mennyi az ioncserélt víz pH értéke?
Figyelt kérdés
Elvileg semleges, tehát 7. Ugye? Viszont épp olvastam egy cikket, ahol azt írják, legtöbb esetben 5. Ez lehetséges?2013. jún. 9. 10:20
1/9 anonim válasza:
Érdekelne az a cikk amiben ezt olvastad.
2/9 anonim válasza:
A cikket megtaláltam, de ez ugyanaz az áltudományos marhaság, mint ami már számos esetben kiverte a biztosítékot az értelmesebb ( és hozzáértő ) emberekben.
Válaszolva a kérdésedre, már ha elhiszed, a desztillált víz, az ioncserélt víz pH értéke minden esetben közelít a 7-es érték felé. Azért csak közelít, mert a levegő széndioxid tartalmát ezek a vizek hajlamosak megkötni, és így egy kicsit a savas pH érték felé tolódnak el. ( Azért jellemző, hogy a pH mérésére olyan reagenst használ, amit a fényképeken módosítani lehet, és még csak véletlenül sem használ pl. háromcsíkos univerzális pH papírt, ahol nem lehetne ezt a csalást elkövetni ! )
3/9 A kérdező kommentje:
Köszi. És létezik valami olyan vízszerű, könnyen beszerezhető lötty, ami nem vegyszer, nem maró hatású, de savas kémhatású? Legalább 6-6,5.
2013. jún. 9. 15:01
4/9 anonim válasza:
Az 5-6,2 pH érték enyhén savasnak minősül. Milyen folyadékra gondolsz ? A pontos pH értékeket ún. puffer oldatokkal szoktuk beállítani, és a 6,2-8,5 közötti semleges szakaszt a szénsav-bikarbonát puffer rendszer állítja be. ( Ez a rendszer egyébként az alapja a vér pufferrendszerének is.) A desztillált víz is ebben a 5,6-6,6 pH tartományban mozog. Ha valóban semleges pH 7-es desztvizet akarunk előállítani, akkor ún. bidesztillátumot használunk, és elzárjuk a levegőtől.
5/9 anonim válasza:
nem mindig pont 7, de azért az 5 elég durva lenne...:D nem kell mindent elhinni :)
6/9 A kérdező kommentje:
Hát itthon szeretnék pH 7 körüli vizet előállítani. A csapvizünk közel 8. A tiszta ioncserélt pedig azért nem jó, mert a keménysége nulla, és legalább 4-5 német keménységi fokú vízre lenne szükségem. Amúgy köszi a válaszokat.
2013. jún. 10. 17:55
7/9 Platypus válasza:
Annyira nem hülyeség az az 5. A légköri CO2 szerepe sokkal nagyobb, mint ahogy a legtöbben gondolják. A 6.5 pH közönséges érték bármilyen tiszta, lágy vízben, legyen az desztillált, reverz ozmózissal tisztított vagy éppen egy ioncserélt. Komoly források szerint lehet akár 5 is, ha laboratóriumi szinten pucolt és tárolt vízről van szó. Saját és rengeteg más akvarista társam mérése alapján, az otthon megoldható módszerekkel simán lehet 6 alatti pH-jú vizet készíteni(ha a gyanta friss vagy az RO membrán új), bármiféle sav hozzáadása nélkül, egyedül a lúgos kémhatású változó keménység eltávolításával, szabad levegőn hagyva, hogy a CO2 beoldódhasson. Ha ugyanezt a vizet megforralja az ember és hagyja lehűlni, már tisztességes 7-es pH-ja lesz.
8/9 anonim válasza:
Off... Bár már ez egy régi kérdés, de épp most vettem észre az ásványvizem flakonján amit mindig inni szoktam, hogy ph értéke 7,6... A víz neve: Zafír. És ez a legolcsóbb a boltban... :D
9/9 anonim válasza:
Ioncserélt víz ph-ját megmégtem 5ph
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!