Ha egy molekulában van nem kötő elektronpár, de nem a központi atom körül, akkor a molekula poláris?
Szén-tetrafluorid. Nem kötő elektronpárok vannak a külső atomokon és a molekula apoláris.
A molekula felépítése szabja meg a polaritást.
Van polaritásuk a nemkötő elektronoknak is.
Hármas máskor értő olvasással fuss neki annak a két mondatnak amit a 2. válaszoló írt.
Az első mondata ugyanis így hangzik: A nemkötő elektronpárok inkább a kötésszöget befolyásolják
Nem azt írtam, hogy a nemkötő elektronpároktól nem függ!!! Azt írtam, hogy a nemkötő elektronpárok befolyásolják a kötésszöget. Szerinted a térszerkezet véletlenül sem a kötésszögek nagyságától függ?! Egyébként azért ezt írtam, mert még ezer dolog van, ami befolyásolja a kötésszöget, a térszerkezetet (legalább olyan mértékben a ligandumok is befolyásolják a térszerkezetet, mint a nemkötő elektronpárok, illetve ezek elektronegativitásának nagysága, atomrádiuszának mérete stb.) pl.: már ha felhoztad a vizet, akkor teljesen hasonló atomokból felépülő H2S, nagyobb a kötésszöge, a S atomnak kisebb az elektronegativitása= kevésbé poláris, mint a víz. SO2: nincs nemkötő elektronpárja a S-nek mégis dipólusos a molekula.
Első és leglényegesebb, hogy a kötések polárisak-e, (van-e elektronegativitáskülönbség az atomok között) és csak aztán vizsgálandó a térszerkezet, mert egy poláris kötéseket tartalmazó molekula is lehet apoláris, hiszen a szerkezettől is függ, amit rengeteg dolog befolyásol..
Ez egy elég stilizált és merész kijelentés volt a részedről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!