lnoxid:kopaszság ellen élesztő
-víekes old-pói élesztő
-édes
-foszfolipidikkn ford. eló
-Koleszterint mozgósítja a szerv. érelmeszesedése ellen hat.
xD Nem mind jó
Szerintem én is csak addig jutottam, mint te:
tnozid: kopaszság ellen, élesztő
-????? old. pói alkohol
-édes
-foszfolipidekben fordul elő
-koleszterint mozgósítja, a szervezet érelmeszesedése ellen hat
Próbáltam Google-lel összefüggéséket keresgélni a szavak között, ezt a módszert javaslom neked is. (Mondjuk nem sokra mentem vele…)
Esetleg tudsz még információkat adni erről? Milyen tárgyból készült a jegyzet? Mit tanultok úgy általában? Az egész oldalról készült kép is sokat segíthet, hogy kitaláljuk mi milyen betű.
Először leírom, hogy konkrétan mi olvasható:
Inozid: kopaszság ellen, élesztő
- vízben old _ pói alkohol
- édes
- foszfolipidekben ford. elő
- koleszterint mozgosítja, a szerv. érelmeszesedése ellen hat.
Most pedig fordítom magyarról magyarra, már amit tudok. :D
[Megj.: inozit (= egy B-vitamin fajta) helyett inozid-ot írt a füzet tulajdonosa.]
Inozit: kopaszság ellen [javasolják / hatékony], megtalálható [például] az élesztőben
- vízben oldódik - ??? alkohol
- édes
- foszfolipidekben forul elő
- mozgósítja a koleszterint [a koleszterinszint növekedését? a csökkenését?], a szervezet érelmeszesedése ellen hat [hatékony vagy hatásos].
Szerintem egyszerűbb lenne megkérdezni a haverodat, akinek a füzetéből másolsz; ő biztos jobban tudja, hogy mit akart írni. :D
Az lesz az. :)
Most ezt találtam ugyanis:
„B9-vitamin: inozit - Az inozit egy ciklikus polialkohol.”
Az előbb az „inozid élesztő” kulcsszavakkal kerestem, innen tudtam, hogy inozit a keresett szó.
(Te azért nem találtál semmit elsőre, mert az I-t t-nek nézted; pedig csak furcsán kötötte az n-et az I-hez a kiskölyök. Van hasonló n-je a szövegben, de van teljesen eltérő is... Elég furcsa az írásképe, mivel egyéni, de nem egységes jellegű a betűalakítása; de ezzel nem lenne semmi baj, ha normálisan rövidítene, és ha nem hagyna ki betűket. Nomeg az utolsó sor vége már nagyon ronda, biztos kapkodott.)
(Jó, hát a hülye matekos fejemmel estem neki. Nem tudtam, mi az első betű, kerestem hasonlót, találtam is 4-et, mind t volt, akkor tippeljük azt… Amikor régi – ó- vagy középkori – szövegeket próbálok olvasni, akkor be szokott jönni. Mondjuk azoknál kínosan figyelnek a szépírásra.)
Jaaaj... Nem akartalak bántani ám; nehogy megsértődj. :)
Nekem a mai kézírások olvasásában van elég nagy gyakorlatom (bár néha a sajátomat sem tudom elolvasni :D); de középkori írásokat egyáltalán nem szoktam böngészni, kivéve néha egy-egy kódexet mutatóba.
És matekból is te vagy a jobb. Sokkal, de sokkal jobb. :)
Remélem, így már helyrebillent a lelki egyensúlyod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!