A periódusos táblázatból, hogy tudom meg melyik elemnek hány vegyértékelektronja van?
Tehát,hogy egy kötésben hány elektronnal tud részt venni,honnan tudom meg?
A wikipediát elolvastam de nem volt érthető mert az oxigén 2,nitrogén 3 hidrogén 1 v.elektronal rendelkezik de a főcsoport meg más, vagy,hogy van ez ?
Köszi
Láthatod, ha felírod az oxigén elektronszerkezetét:
1s2 | 2s2 2p4
a 2p pályában a válasz, két párosítatlan elektront tartalmaz. Ezek lesznek reakcióképesek. A 1s pálya az atomtörzshöz tartozik, a vegyértékhéjon pedig a 2 nemkötő elektronpár szintén nem reakcióképes, mert párosított.
Elsőnek igaza van!
Másik kérdés:
Azért, mert a legstabilabb szerkezet eléréséhez (itt: nemesgázszerkezet) jobban megéri két elektront felvenni, mint hatot leadnia. Ionos kötésnél ezt értelmezheted közvetlenül is. Kovalens kötés létesítésénél a pályák megosztásával egészül ki az elektronszerkezete, azaz itt nem beszélhetünk közvetlen elektronfelvételről.
Vannak elemek, amelyek képesek elektron felvételre és leadásra is, ilyenek például a kén és szén. (valójában mindegyik képes, de természetes körülmények között)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!