Rovar valós érzés?
A rovaroknak vannak érzelmeik?
érzelem,
akarat,
idegi tűréshatár,
stb...
Ez a bármely más élőlény azért túlzás, az élőlények igen komoly részét teszik ki az egysejtűek, akiknek, mivel egyetlen sejtből állnak, nem lehetnek idegsejtjeik. Nem is beszélve a gombákról vagy növényekről (bár ők is érzékelik a külvilág ingereit, de valódi idegrendszerük nincs).
Ez az ún. központi idegrendszer csak a fejlettebb állatcsoportokra jellemző.
A rovaroknak amúgy különösen fejlett, három részből álló agyuk van, és az érzékelés terén sokmindenben felülmúlnak minket.
A rovarokról-- mint méhecske vagy tücsök-- ezekkel kísérleteztem. Először is van egy idegdúc a fejükbe ami megfelel az emberi agy egy egyszerűbb verziójának.
Először is képesek megjegyezni egy-egy hangot, egy másik élőt aki hangot ad és enni valót ad.
Pl az előző tél-elején egy megdermedt tücsköt hoztam be. A tenyeremen tartva a másik tenyeremet fölé helyezve sugároztam rá.Aztán melegítettem a két kezem között, majd amikor mozdult a szájához tettem a cukros teába mártott ujjam. Amit leszopogatott. Aztán megszokta a cirip hangot amivel hívtam. Az ujjam végére tettem spenótot (főzeléket)
amit leszopogatott, majd rám jött, aztán a fejemre később már elég volt ciripelni és azonnal jött ráment a ruhámra aztán a kezemre és én letettem egy kistányérra készített étel mellé. falatozott majd visszajött hozzám, de mivel itt ültem épp és a homlokomban levő hajamon csücsült, igy áttettem az álló lámpa ernyőjére.
Szóval egy hónapig élt a lakásban télen ami nagyon tettszett az unokáimnak nem győztek csodálni.
Sajnos túl kíváncsi volt és egy nap a szúnyoghálóra ment délutáni szellőztetésnél így ki lett zárva és elpusztult másnapra.
De hasonlóan viselkedett a méhecske is de ő még bátrabb volt one zsinór leszállt a tányérunk szélére is, Ha hívtam az egyik helyiségben akkor átjött a másikból. amikor ebédeltünk
egyébként minden rovarnak épp úgy vannak érzelmeik csak egyszerűbb.
Pl a méheknél kimegy egy erre hivatott felderítő, hogy merre van több virág. Aztán visszatér és eltáncolja az írányt- utána a többi kimegy virágport gyűjteni. Minden egyednek meg van a saját feladata. Így vannak őrszemek, és vannak dadusok akik a jövő generációt etetik gondozzák.
Ha egy vad darázs tévedne a kaptárhoz akkor az őrszemek mindenkit értesítenek arról hogy meg kell védeni a kaptárt.
Amikor betér még is a darázs akkor a méhek körbefogják és nagyon gyorsan mozgatni kezdik a szárnyukat-- a levegő annyira felmelegszik hogy azt a hőt a méhek bírják, viszont a darázs belepusztul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!