Víz melegítése? (E=m*c^2)
van egy feladat amibe kicsit belegabalyodtam.Vizet melegítünk fel és azt kell kiszámolni hogy mennyivel nő meg a tömege.És belegondoltam és azt nem értem,hogy ha akkor a közölt hő teljesen egészében tömeggé alakul? Mert akkor ez akkor lenne érvényes ha úgy vennénk hogy az anyag közben nem melegszik. Én úgy gondolnám hogy ahhoz hogy 100 C°-ra felmelegítsük és még a tömege is ennyivel változzon,ahhoz 2x ekkora hőmennyiség kell.
Előre is köszönöm annak aki rendbe teszi a fejemet:)
Köszi a választ.
Azt megtudnád még mondani hogy mit értesz pontosan relatív tömegen?
LOL...... Ezt ne.
Ha melegítesz 1 kilogram vizet 100 fokra. Akkor a víz energiája
Q=c*m*dT=4200*1*100=420000 Joule.
Ebből a test tömege is nőtt ( a feladat butaság).
m=e/C^2=420000/9*10^26=4,66*10^-11 Kg.
Hát ez nagyon nagy tömegnövekedés. Mérni nem hiszem meg tudnánk.
És az anyag energiává alakítását ne tekintsd úgy mintha munkára lenne szükség. Ez egy egyszerű arányosság.
1 kg anyag energiája c^2( kb 9*10^16 kg)
Ha 1 kg anyaggal ennyi energiát közlök akkor a tömege 2 kilogramm lesz.
A víz azért rossz példa mert párolog is közben és ez sokkal jelentősebb hatás mint a tömegének növekedése.
A tömeg növelésére te nemfordítasz semmit. Csak a hőmennyiséget növeled.
A hőmennyiségnek az 1/c^2 része növeli a tömeget. Ezt nem úgy kell felfogni, hogy az energia egy része növeli a tömeget. csak a hőmennyiség nő. A hőmennyiségben horodozott energia 1/c^2 része növeli az effektív tömeget.
Matek nélkül nem tudok magyarázni.
Amikor elkezdet növelni a hőmérsékletet nő a belső energia. Ez idáig nagyon remélem, hogy világos.
A test nyugalmi tömegét értelmezzük valójában. Ami egy idealizált nem létező állapot, 0 sebesség és 0 belső energia mellett.
Legyen ez most egy kilogramm.
Hevitsünk rajta 100 fokot.
Ekkor megnőtt az energiája a testnek.
A test öss energiája: E=m0*c^2+Q let
Ezt behejettesítve:
E=m*c^2+alfa*m*dT
A test effektív tömege:
m_eff=(m0c^2+alfa*m*dT)/c^2 lett.
Az alfa most a fajhő. Az m0 a test nyugalmi tömege a dT a hőmérsékletváltozás. Az effektív tömeg pedig az amit érzékelünk.
Igen nőtt a tömege ha mérést végzünk rajta. Ezt lehetnek szebben is interpretálni( magyarázni, amiben nincs valósi tömegnövekedés, de ha ezt nem érted meg akkor nem magyaráznám el az "igazit")
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!