Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Víz melegítése? (E=m*c^2)

Víz melegítése? (E=m*c^2)

Figyelt kérdés

van egy feladat amibe kicsit belegabalyodtam.Vizet melegítünk fel és azt kell kiszámolni hogy mennyivel nő meg a tömege.És belegondoltam és azt nem értem,hogy ha akkor a közölt hő teljesen egészében tömeggé alakul? Mert akkor ez akkor lenne érvényes ha úgy vennénk hogy az anyag közben nem melegszik. Én úgy gondolnám hogy ahhoz hogy 100 C°-ra felmelegítsük és még a tömege is ennyivel változzon,ahhoz 2x ekkora hőmennyiség kell.

Előre is köszönöm annak aki rendbe teszi a fejemet:)

[link]

2013. máj. 3. 17:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem értem ki találta ki ezt a hülye feladatott. Na röviden annyi hogy ha energiát közölsz egy testtel akkor nő a relatív tömege a linkben lévő képletekkel ez számolható.
2013. máj. 3. 17:26
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ.

Azt megtudnád még mondani hogy mit értesz pontosan relatív tömegen?

2013. máj. 3. 17:54
 3/8 anonim ***** válasza:

LOL...... Ezt ne.

Ha melegítesz 1 kilogram vizet 100 fokra. Akkor a víz energiája

Q=c*m*dT=4200*1*100=420000 Joule.

Ebből a test tömege is nőtt ( a feladat butaság).

m=e/C^2=420000/9*10^26=4,66*10^-11 Kg.

Hát ez nagyon nagy tömegnövekedés. Mérni nem hiszem meg tudnánk.

És az anyag energiává alakítását ne tekintsd úgy mintha munkára lenne szükség. Ez egy egyszerű arányosság.

1 kg anyag energiája c^2( kb 9*10^16 kg)

Ha 1 kg anyaggal ennyi energiát közlök akkor a tömege 2 kilogramm lesz.

A víz azért rossz példa mert párolog is közben és ez sokkal jelentősebb hatás mint a tömegének növekedése.

2013. máj. 3. 19:10
 4/8 anonim ***** válasza:
Azt már én sem értem ez már a relativitás elmélethez tartozik, elképzelésem az van de nem biztos hogy jó. Úgye ha hőt közölsz az anyaggal akkor az anyagot alkotó részecskék mozgási energiája nő és ugye a relativitás elmélet szerint a sebesség növekedés tömeg növekedéssel is jár.
2013. máj. 4. 00:26
 5/8 A kérdező kommentje:
Már kezdtem érteni,de a az még mindig nem világos hogy a 2. válaszoló példájában ha annyi energiát közlök vele,akkor 2x akkora lesz a tömege.De abból egy része felmelegíti az anyagot nem? Szóval én úgy képzelem el hogy az energiamennyiség a hőmérséklet emelésére és a tömeg növelésére egyaránt fordítok.
2013. máj. 4. 14:53
 6/8 anonim ***** válasza:

A tömeg növelésére te nemfordítasz semmit. Csak a hőmennyiséget növeled.

A hőmennyiségnek az 1/c^2 része növeli a tömeget. Ezt nem úgy kell felfogni, hogy az energia egy része növeli a tömeget. csak a hőmennyiség nő. A hőmennyiségben horodozott energia 1/c^2 része növeli az effektív tömeget.

2013. máj. 4. 15:08
 7/8 A kérdező kommentje:
Nem igazán értem.Most akkor növeli a tömeget vagy sem? Azt gondolom véletlenül elírtad hogy a 2. mondatban hőmennyiségt helyett hőmérséklet.Bocsi hogy értetlenkedek de még mindig zavaros.
2013. máj. 4. 15:31
 8/8 anonim ***** válasza:

Matek nélkül nem tudok magyarázni.

Amikor elkezdet növelni a hőmérsékletet nő a belső energia. Ez idáig nagyon remélem, hogy világos.

A test nyugalmi tömegét értelmezzük valójában. Ami egy idealizált nem létező állapot, 0 sebesség és 0 belső energia mellett.

Legyen ez most egy kilogramm.

Hevitsünk rajta 100 fokot.

Ekkor megnőtt az energiája a testnek.

A test öss energiája: E=m0*c^2+Q let

Ezt behejettesítve:

E=m*c^2+alfa*m*dT

A test effektív tömege:

m_eff=(m0c^2+alfa*m*dT)/c^2 lett.

Az alfa most a fajhő. Az m0 a test nyugalmi tömege a dT a hőmérsékletváltozás. Az effektív tömeg pedig az amit érzékelünk.

Igen nőtt a tömege ha mérést végzünk rajta. Ezt lehetnek szebben is interpretálni( magyarázni, amiben nincs valósi tömegnövekedés, de ha ezt nem érted meg akkor nem magyaráznám el az "igazit")

2013. máj. 4. 15:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!