Minden cián-származék mérgező?
Figyelt kérdés
A sóban a csomósodásgátló : kálium-ferro-cianid. Épp azzal riogatnak, hogy ez nem jó.
Mit kell tudni a cianidokról?
2009. szept. 28. 13:03
1/4 anonim válasza:
A cianid és a ferrocianid nagyon nem ugyanaz a vegyület, csak a nevük hasonló. A tulajdonságaik teljesen mások.
2/4 anonim válasza:
pl a mandula is tartalmaz ciánt (hidrogén cianidot), mégis teljesen ehetö.
3/4 anonim válasza:
A kálium-ferro-cianid tulajdonképpen nem cián származék. A cianid-ionok komplex ligandumként kötődnek a központi atomhoz, így nincs túl nagy reaktivitásuk HCN fejlődés szempontjából.
Amúgy meg nem kell mindig totál összeomlani a cián szótól, meg mindent mérgező cián-származéknak hívni, amiben van ez a négy betű. Szerves kémiában elég elterjedten használt vegyületcsoport. Hívhatom a cianidokat nitrileknek is, máris barátságosabb a név? Pedig ugyanarról beszélek.
4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat. Kaptam egy hisztérikus továbbküldős e-mailt a sóban lévő kálium-ferro cianidról. Sejtettem, hogy túlspilázták a dolgot, azt is gondoltam, hogy a kloridok sem egyforma tulajdonságúak (NaCl, HCl),de gondoltam tanácsot kérek. Köszi! :-)
2009. szept. 29. 12:05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!