Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik bolygó és mikor lesz...

Melyik bolygó és mikor lesz rekordsebességben a Földhöz? Mennyi a pályákból adódó legkisebb távolság, ami elméletileg lehetséges?

Figyelt kérdés
2013. ápr. 25. 16:52
 1/8 anonim ***** válasza:
Sebesség helyett nem távolságra gondoltál?
2013. ápr. 25. 16:56
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, bocsánat. Egész éjjel egy előadásra készültem.
2013. ápr. 25. 17:04
 3/8 anonim ***** válasza:
Egyszer régen láttam egy olyan oldalt, ahol ki volt írva, melyik bolygó melyik évben milyen messze lesz tőlünk, de sajnos most nem sikerült megtalálnom. A Marsra viszont rákerestem neked, 2018.07.31-én kevesebb, mint 60 millió km-re lesz tőlünk. Ez azt jelenti, hogy akinek jó a szeme, az szabad szemmel is láthatja majd!
2013. ápr. 25. 17:19
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Várom az elméleti legkevesebb távolságot még (nem baj, ha nem élem meg).
2013. ápr. 25. 17:24
 5/8 anonim ***** válasza:

Két esélyes van, ugye a Mars és a Vénusz.

A Vénusz Naptól vett lehetséges legnagyobb távolsága: 108,939 Gm.

A Föld Naptól vett lehetséges legkisebb távolsága: 147,098 Gm

A Föld Naptól vett lehetséges legnagyobb távolsága: 152,098 GM

A Mars Naptól vett lehetséges legkisebb távolsága: 206,669 GM

(Forrás: az angol Wikipedia)

A Vénusz elképzelhető legkisebb távolsága a pályákból adódóan legalább 38,159 millió kilométer.

A Mars elképzelhető legkisebb távolsága a pályákból adódóan 54,571 millió kilométer.

Szóval a Vénusz nyert, 2014 január 11-én körülbelül 39,98 millió kilométerre lesz. [link]

A Vénusz körülbelül 1,6 évente kerül Földközelbe, lehet keresni további miniumokat. Az a szerencsés, amikor a Föld napközelben és a Vénusz naptávolban van. Hogy mikor lesz esetleg még közelebb, mint 2014-ben, arra nincs ötletem.

Megjegyzés: A Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és a Szaturnusz, sőt az Uránusz is (ez utóbbi azért már nehezen), megfigyelhető szabad szemmel a távolságától gyakorlatilag függetlenül. Az a lényeg, hogy akkor legyenek az égen, mikor a Nap nincs, hogy a Nap fénye ne nyomja el a róluk érkező fényt.

2013. ápr. 25. 19:11
 6/8 anonim ***** válasza:
Sorry, 2014 január 11-én 39,81 millió kilométerre lesz. (Mínusz a Föld és Vénusz sugarának összege, amit fogadjunk nem számoltak bele, és az már csak 39,80 millió kilométer… :D)
2013. ápr. 25. 19:30
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2013. ápr. 25. 19:34
 8/8 anonim ***** válasza:

"Sorry, 2014 január 11-én 39,81 millió kilométerre lesz. (Mínusz a Föld és Vénusz sugarának összege, amit fogadjunk nem számoltak bele, és az már csak 39,80 millió kilométer… :D)"

Bolygótávolságnál tömegközéppont-távolságot adnak meg, nem a bolygófelszínek legközelebbi távolságát. Már csak abból adódóan is, hogy a gázbolygóknak pl. nincs köznapi értelemben vett felszíne.

2013. ápr. 26. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!