Melyik bolygó és mikor lesz rekordsebességben a Földhöz? Mennyi a pályákból adódó legkisebb távolság, ami elméletileg lehetséges?
Két esélyes van, ugye a Mars és a Vénusz.
A Vénusz Naptól vett lehetséges legnagyobb távolsága: 108,939 Gm.
A Föld Naptól vett lehetséges legkisebb távolsága: 147,098 Gm
A Föld Naptól vett lehetséges legnagyobb távolsága: 152,098 GM
A Mars Naptól vett lehetséges legkisebb távolsága: 206,669 GM
(Forrás: az angol Wikipedia)
A Vénusz elképzelhető legkisebb távolsága a pályákból adódóan legalább 38,159 millió kilométer.
A Mars elképzelhető legkisebb távolsága a pályákból adódóan 54,571 millió kilométer.
Szóval a Vénusz nyert, 2014 január 11-én körülbelül 39,98 millió kilométerre lesz. [link]
A Vénusz körülbelül 1,6 évente kerül Földközelbe, lehet keresni további miniumokat. Az a szerencsés, amikor a Föld napközelben és a Vénusz naptávolban van. Hogy mikor lesz esetleg még közelebb, mint 2014-ben, arra nincs ötletem.
Megjegyzés: A Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és a Szaturnusz, sőt az Uránusz is (ez utóbbi azért már nehezen), megfigyelhető szabad szemmel a távolságától gyakorlatilag függetlenül. Az a lényeg, hogy akkor legyenek az égen, mikor a Nap nincs, hogy a Nap fénye ne nyomja el a róluk érkező fényt.
"Sorry, 2014 január 11-én 39,81 millió kilométerre lesz. (Mínusz a Föld és Vénusz sugarának összege, amit fogadjunk nem számoltak bele, és az már csak 39,80 millió kilométer… :D)"
Bolygótávolságnál tömegközéppont-távolságot adnak meg, nem a bolygófelszínek legközelebbi távolságát. Már csak abból adódóan is, hogy a gázbolygóknak pl. nincs köznapi értelemben vett felszíne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!