Mi történik a tejjel, ha egy napig a levegőn hagyjuk?
Figyelt kérdés
kémia dolgozathoz kéne, szóval valami kémiai magyarázattal :D2013. ápr. 22. 19:26
1/4 anonim válasza:
Most konkrétan az jutott eszembe, hogy megalszik, mert a levegőn a tejsavbacik amik a tejben vannak azok oxigénhez jutnak és elkezdik bontani a tejcukrot tejsavvá, ecetsavvá, vajsavvá, CO2-vé stb. A megemelkedett savmennyiség miatt lecsökken a pH ami azzal jár, hogy a tejben lévő fehérjék kicsapódnak az izoelektromos pontjaikon, ergó megalszik a tej.
2/4 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2013. ápr. 22. 19:54
3/4 Makoscsiga válasza:
A tejsavas erjedés nevében már benne van, hogy ERJEDÉS, tehát nem igényel oxigént. A "levegőn hagyás" lényege, hogy ne hűtőben legyen a cucc, ahol az alacsony hőmérséklet gátolja a baktériumok növekedését és anyagcseréjét. És nem keletkezik vajsav, se ecetsav. Azt más baktériumok csinálják, ami nem nő tejen.
Ami történik továbbá, hogy az előállított tejsav leviszi a tej pH-ját, ami a tejben lévő kazein nevű fehérje kicsapódását okozza. Ettől lesz az aludt tej gélállapotú (így keletkezik az aludtej és a joghurt, ezeket bacik csinálják). (A kefír készítése során gombák szaporodnak el és vegyes tejsavas-etanolos erjedés történik, emiatt lesz a kefír kicsit szénsavas, és nem is úgy csapódnak ki a fehérjék, mint a joghurtnál)
4/4 anonim válasza:
De mindezt ne tedd meg a közértben kapható tejjel, mert annak csak neve az. Abból már nem lesz aludttej, csak valami rosszízű zavaros folyadékféleség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!