Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hányféle különböző DNS létezhet?

Hányféle különböző DNS létezhet?

Figyelt kérdés
Természetesen emberi DNS-re gondolok
2009. szept. 25. 16:33
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Négyféle bázist tartalmaz a DNS A,C,T,G mint azt fentebb is írta a kolléga. A DNS két szálból áll, így valóban bázispárok formájában találhatóak meg legtöbbször, azonban a két szál kölcsönösen meghatározza egymás szerkezetét, azaz A val szemben csak T C vel szemben csak G lehet. Vagyis egy adott ponton négyféle bázis lehet. Ha a kőbaltás módszerrel megyünk neki, elméletileg egy hárommilliárd bázisnyi genomnak négy a hárommilliárdadikon változata lehetséges.

Négy a háromezrediken is a tíz az ezernyolcszázadikon tartományba esik, itt pedig négy a hárommilliárdadikról beszélünk. Ez viszont olyan csillagászati szám, hogy valószínűleg az egész naprendszer tömegénél is többet nyomna csak ez a megdöbbentő mennyiségű DNS ha tisztán egy halomban feküdne, így kizárható, hogy a Földön valaha létezik majd ennyi változat.

A kérdésedre valószínűleg nincs válasz, vagy nem egyszerűen megadható.

2009. szept. 26. 16:18
 12/14 anonim válasza:

Nos ez mind szép és jó csak megfeledkeztetek egy fontos tényről az emberi DNS 99,9%-a megegyezik hiszen attól vagyunk emberek ezt a 8-as kolléga tudhatta volna ha tényleg genetikus. Attól az 0,1%-tól vagyunk különbözőek és ez mindjárt leszűkíti a variációk számát. Sajnos én ezt a számot nem tudom de valahol azt hallottam hogy 70 milliárd környékén van ez már nem annyira csillagászati.

De ha figyelembe veszed azt hogy 2050-re lesz 9,5 milliárd ember a földön az még eltart egy darabig amíg 2 100%-ban megegyező ember összefut az utcán.

2013. nov. 27. 08:47
 13/14 anonim ***** válasza:

Én vagyok a genetikus. Nem adtam választ a kérdésre, mert nem tudtam megbecsülni, de az elméleti határ szerintem csillagászati érték, jóval magasabb, mint az itteni becslések.

Az igazságügyi genetikai vizsgálat úgy működik, hogy megvizsgálják a genomot néhány referenciaponton (nem tudom, pontosan mennyi ilyen van, de úgy kb 50-100 körül). A referenciaponton sok variáció lehetséges, mert ezek a pontok többnyire valamilyen ismétlődések, pl egy CATG rész ismétlődik (CATGCATGCATG), és az ismétlődés darabszáma lehet kevés vagy akár nagyon sok is.

Tehát egy embert nem a teljes DNS-e jellemez, hanem ezeknek a referencia pontoknak a listája, azaz egy ilyen:

Első referenciapont: 15 ismétlődés,

Második referenciapont: 3 ismétlődés

stb.

Na ezekből van annyi, hogy elvileg a lehetséges kombinációkból kijöjjön hat földnyi ember. De az emberi DNS nem csak ezekből a referenciapontokból áll, így ha találunk is két embert, akik egyformák (és nem azért, mert ikrek), akkor is számos ponton eltérhet a genomjuk. Akár több ezer ponton. Kiszámolhatatlanul sok a lehetőség, jóval több, mint az atomok száma az egész Univerzumban.

2013. nov. 27. 09:20
 14/14 anonim ***** válasza:
600milliardot halottam, de sajnos forrast nem talaltam hozza, most epp azt keresem ezert talaltam erre a kerdesre. Ezt az infot igy kezeljetek (ha meg olvassa vki ezt a kerdest)
2020. febr. 10. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!