Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy kis bioszban segít valaki?

Egy kis bioszban segít valaki?

Figyelt kérdés

1. A sejteket a környezetüktől a sejtmembrán határolja el. A sejtmembrán alapját a lipidek adják. Mely vegyületcsoportba tartoznak a lipideken belül a sejtmembrán alkotói? Mely tulajdonságuk miatt alkalmasak ezek biológiai membránok felépítésére?

2. Az epében található epesavak hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a sejtmembránt alkotó lipidek. Melyik állítások igazak az epét tekintve?


A) Kémhatása enyhén lúgos.

B) Epében nagy mennyiségben található amiláz.

C) Emésztőenzimeket nem tartalmaz.

D) Epevezetéken keresztül az éhbélbe jut.

E) Segíti a zsírok, fehérjék és szénhidrátok emulgeálását.


3. Az epének nagy jelentősége van az emésztésben. Mely tápanyagok lebontásához járul hozzá? Hogyan valósítja meg ezt? Melyik enzim képes a zsírok lebontására?

4. A megfelelő betűjellel válaszolj a rá vonatkozó állítás mellett!

A) Zsírok

B) Szénhidrátok

C) Mindkettő

D) Egyiksem


1. Lebontásuk már a nyálban megkezdődik.

2. Növények tartaléktápanyagai közéjük tartoznak.

3. Lebontásukat követően a nyirokereken szívódnak fel.

4. Esszenciális makromolekulák.

5. Emésztésük a gyomorban kezdődik meg.

6. Fontos szerepük van a szervezet hőszabályozásában.

7. Kondenzációval monomer egységeikre bonthatók.


2013. ápr. 21. 15:03
 1/7 Ozmium42 ***** válasza:

1. A sejtmembrán alkotói a lipideken belül szerintem a foszfolipidek, vagy foszfatidok (?). Azért alkalmasak a biológiai membrán felépítésére, mert tartalmaznak egy hosszú apoláris szénláncot, és egy poláros foszfát csoportot. (a glicerin 3 helyéből kettőre zsírsav, egyre foszforsav észteresedik)


2. Emésztőenzimet nem tartalmaz, és enyhén lúgos (az epesavak dacára) a többi viszont nem igaz, mert az amiláz egy emésztőenzim, ami a nyálban és a hasnyálban van, de az epében nem, az epevezeték a patkóbélbe torkollik, és az epesavak csak a zsírok emulgeálását végzik, mert csak ezek nem víz oldékonyak.


3. Az emulgeálás azt jelenti, hogy két, egymással nem elegyedő folyadékkal egy harmadik komponens (az epesavak) olyan "hidat" képez, hogy végeredményben így össze tudnak keveredni. Az epesavak hasonlóan a foszfolipidekhez tartalmaznak egy apoláris szteránvázat (ezek a zsírok felé orientelódnak), és egy hidrofil csoportot, ami a vizes közeggel lép kapcsolatba. Az eredmény az, hogy csökkenti a vízes és zsíros fázis közötti felületi feszültséget, és elég kis méretű zsírcseppek keletkeznek. Minél több és minél kisebb zsírcsepp van, az emésztőenzimek annál nagyobb felületen, vagyis annál gyorsabban és hatékonyabban működnek. A zsírok bontását (zsírsavakká és glicerinné) a hasnyálmirigyben termelődő lipáz végzi.


4. b, c (bár lehet, hogy a növényi olajokat nem tekinti zsírnak, ez esetben b), a, d (szerintem egyik sem esszenciális, mert a szervezet mindkettőt elő tudja állítani a másikból), d, b, d (a kondenzáció pont az ellentétes irányú reakció)

2013. ápr. 21. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi. Azt megtudod mondani, hogy a micella, hogy kapcsolódik a zsírok lebontásához?
2013. ápr. 21. 18:24
 3/7 Ozmium42 ***** válasza:
Fentebb leírtam. A micella az a kis zsírcsepp, ami az emulgeálószer hatására kialakul. Belül a zsír, kívül a víz, a kettő határán pedig egy réteg epesav. Minél jobban csökkenti a felületi feszültséget egy emulgeálószer, annál kisebb cseppek keletkeznek. Minél kisebbek a cseppek, annál nagyobb az összfelületük, és minél nagyobb az összfelületük, a zsírbontó enzimek annál nagyobb hatásfokkal tudnak dolgozni.
2013. ápr. 21. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Látom elég tájékozott vagy bioszban. Köszi. Ezekben segíthetnél, ha tudsz még.


1. Az ostoros fajok rendkívül jelentősek az evolúció szempontjából. Az élővilág feltehetően ősi ostorosoknál vált szét három fejlődési irányba. Mely sejtszervecskék jellege állat illetve növényszerű? Állatszerűre kettő, növényszerűre egy példát hozzon! (2 pont)


2. Hogyan szaporodhat az egysejtű ostorosok közé tartozó zöld szemes ostoros? (2 pont)

A) ivarosan konjugációval

B) ivartalanul konjugációval

D) ivarosan kopulációval

E) ivartalanul kopulációval

E) osztódással


3. Döntse el, hogy az állítás igaz vagy hamis! (3 pont)

1. Az óriás amőba mozgását csillóival végzi.

2. A papucsállatka csak heterotróf táplálkozást folytat.

3. Az amőba a sejtszájon keresztül veszi fel a táplálékot.

2013. ápr. 21. 21:19
 5/7 Ozmium42 ***** válasza:

Ez már nem annyira az én asztalom, de válaszolok, amire tudok.


1. Egy netes forrás szerint a sejtszáj, meg a csilló állati sejtszervecske, növényi például a színtest.


2. Csakis osztódással. A konjugációnak semmi köze az egysejtűek szaporodásához, a kopulációt most hallottam először, és úgy látom közösülést, párosodást jelent. Az egysejtűek nem képesek ilyesmire.


1. Nem igaz, mert állábakkal mozog.

2. Igaz

3. Nem emlékszem, de mintha úgy rémlene, hogy az amőbának nincs sejtszája, hanem a papucsállatkának volt. Szerintem az amőba bármelyik irányból tud fagocitálni.


Egyet azért kérdeznék én is: neked nincs tanárod, meg tankönyveid, amiben ezek le vannak írva, és Google, amikben megtalálhatnád a válaszokat?

2013. ápr. 21. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
De van. De tök máshogy vannak ezek a kérdések megfogalmazva, mint a tankönyvben, ráadásul a követelményrendszert átböngésztem és egy csomó dolog ezek közül emeltre kell. Egyébként köszi.
2013. ápr. 21. 22:49
 7/7 anonim ***** válasza:

Bocs, de ez azért már pofátlanság. Ezek csupa olyan kérdések, amit minimáis erőfeszítéssel meg lehet találni a neten.

Talán vedd a fáradtságot és nyisd meg a googlet.

2013. ápr. 22. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!