Miért van a rézelejében metil-alkohol / metanol?
A rézeleje a pálinkafőzés során lepárlásra kerülő legelső frakció. Ebbe beleoldódnak a rézcső oldalán található kivált sók (ezek adják a kékes színt), valamint az etanol forráspontjánál kisebb forráspontjú, előbb megjelenő desztillált anyagokat is. Ebbe pedig beletartozik a metanol.
Forráspontok:
T(metanol)=64,7°C
T(etanol)=78,37°C
Számadatok forrásai: Wikipedia
Téveszme.
Lepárláskor az anyagok illékonyságuk szerint távoznak, lásd az anetolt (ánizsolajat), ami csak 140 °C fölött forr, mégis tele van vele az ouzo. Az etanol és metanol illékonysága nem különbözik, így a lepárlóberendezés fajtájától függően az elején, közepén és végén is feldűsulhat, vagy jöhet egyenletesen (lásd ezt a kísérletet: [link] ).
Ha egy cefrében veszélyes mennyiségű metanol van, azt főzéssel nem lehet eltávolítani, pont ezért használták sokáig (néhol ma is) a metanolt denaturánsként, és pont ezért általános probléma a szilvapárlatok metanoltartalma.
A rézelejét a páracsőben lévő szennyeződések, az illékonyabb melléktermékek és az általuk okozott rossz íz, illetve esetleges enyhén mérgező hatás miatt veszik el, az előpárlattal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!