Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van valami természeti törvény...

Van valami természeti törvény ami megadadályozza a neutron ilyenfajta bomlását? neutron->muon+muonneutrínó

Figyelt kérdés

Részecskefizikában statisztikus alapon azt szokás mondani, hogy minden amit fizikai törvény nem tílt az kötelező érvénnyel létre is kelll jöjjön.

Na már most azt tudom, hogy a béta-bomlás inverze létrejöhet müonokkal is.

De a normál béta bomlás létre jöhet ilyen módon?

2013. ápr. 10. 08:42
 1/5 anonim ***** válasza:
Ez a kettő biztosan nem keletkezhet a töltésmegmaradás miatt: a müon negatív töltéső, a müon neutrínó pedig semleges. hiányzik egy töltés... A spin se stimmel... Miért gondolod, hogy ez így végbemehet? Honnan az ötlet?
2013. ápr. 10. 09:51
 2/5 A kérdező kommentje:

Mivel a normál béta bomlás

neutron-> elektron+pozitron+elektronneutrínó

A müon egy 207-szer nagyobb tömegű eleketron.

Kihagytam egy pozitront az reakció egyenletből.

2013. ápr. 10. 09:56
 3/5 A kérdező kommentje:
Az ötlet onnan van, hogy ha valahonnan tud a neutron szerezni ennyi energiát, akkor le tudna bomlani így.
2013. ápr. 10. 09:57
 4/5 A kérdező kommentje:
a pozitron helyett proton van elnézést miatta nem figyeltem eléggé.
2013. ápr. 10. 10:00
 5/5 anonim ***** válasza:

A béta-bomlás ugye így néz ki:

[link]

A keletkező virtuális W bozon elvileg bomolhat úgy is, hogy müon keletkezzen, csak borzasztó kicsi a valószínűsége. (Meg ha véletlenül müon keletkezik, abból úgyis elektron lesz elég hamar.)

[link]

[link]

2013. ápr. 12. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!