Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gyors kérdés : Egyenletnél...

Gyors kérdés : Egyenletnél mindkét oldal devirálását, mint eqvivalens átalakítást [kilátástalan helyzetemben való elkeseredésemben] szabad alkalmazni a megoldás során?

Figyelt kérdés

Az azért megfordult a fejemben, hogy talán ki kell kötni, hogy x!=0, mert pl. ilyen esetben, minthogy : 3x=4x <- minkét oldal devirálása eléggé vicces dolgot eredményez(ne).

Csak még ilyesmit én nem tanultam. Viszont van nékem egy irtó bonyolultnak bizonyuló egyenlet, amit már minden mással már próbáltam továbbvinni, de nem nagyon akar menni, és csak akkor tudnék valamit is előrébb kúszni benne, ha mindkét oldallal megtehetném, hogy deriválom.

Mellékesen:

Az adott egyenletet (most nem írom be) ugye x-re kéne rendezni, amit meglepetésemre még a wolfram-alpha sem tudott megtenni, csak egy becsült konstanst tudott max. adni x-re, de az nekem nem jó. Én meg egész délelőtt az egyenleten agyaltam, de a nehezén nem jutottam még túl.

Ilyenkor kezd számomra bosszantóvá vállni a matek !! :(

2013. márc. 27. 20:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Bocs, este már késő volt, tényleg jó a link.

Az egyenleted csak numerikusan oldható meg, analitikus megoldást szerintem ne is remélj. Az x egyszerre szerepel kitevőben és hatványalapként, szóval marad a numerikus módszer.

Egyébként ha ilyen sok bonyolult kifejezésed van, ami lényegében csak egy-egy számot jelöl, akkor azt célszerű valamilyen betűvel jelölni, hogy ne kelljen kilómétereket írni.

Amennyiben a LOG természetes alapú logaritmus jelöl, akkor a megoldás kb. x=0.260242 körül van.

2013. márc. 31. 17:27
 12/13 A kérdező kommentje:

Tehát akkor x-et csak megbecsülni fogom tudni, ez azt jelenti????? :[]

Neeeeeeeee!!!! Ezért szenvedtem ennyit??? (csak egy lapot szkennereltem be, de itthon még vagy 4-5-ön próbálkoztam újból és újból) ?!?!?!

Na, hát a feladónak nem lesz köszönet, bárki is legyen az! Braaaaaawh!!! :ß

2013. márc. 31. 22:15
 13/13 anonim ***** válasza:
Mit értesz azon, hogy megbecsülni? Az egész technológiánk ilyen "becsléseken" alapul, mivel az analitikusan megoldható problémák száma elenyésző. Hacsak valami előzetes sejtés miatt nem egész vagy véges tizedestört alakban írható eredményre számítasz, akkor is hiába lenne egy pontos képleted, a számológép csak véges sok tizedest tud megjeleníteni a képernyőn, nem? (Mellesleg azt is numerikus közelítő eljárásokkal teszi.) Viszont numerikus egyenletmegoldó módszerekkel elvileg tetszőlegesen sok tizedest meghatározhatsz, és ez a lényeg.
2013. ápr. 1. 02:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!