Miben különböztek/nek a kiemelkedő fizikusok a "többiektől"?
Mármint miért éppen Einstein, Galilei, Newton, Feynmann, Heisenberg, stb. volt képes olyan nagyot alkotni mint amekkorát? Rengeteg más egyetemet végzett fizikus van/volt a világban és mégsem érnek el ekkora áttöréseket.
Tettek valamivel többet a ma is elismert fizikusok az áttörésekért, vagy csak zsenik voltak? ha igen akkor mit?
Előre is köszönöm a válaszokat. :)
A kiemelkedő intelligencia és elhivatottság biztos szerepet játszik, de nyilván nem ez az egyetlen.
A gondolkodásmód is nagy szerepet játszhat, mert lehet, hogy az adott tudós más oldalról, más nézőpontból, más módszerrel közelítette meg az adott kérdést, problémát. Nem tudom, mennyi benn az igazság, de láttam egy filmet, amiben megmutatták Einstein agyát, ami szépen, vékony szeletekre vágva tartósítva ma is megvan. Azt állították, hogy az agya bizonyos területei össze voltak nőve ott, ahol az átlagembernek nincsenek, ez okozhatta a különleges gondolkodását. Ilyesmit, tehát ritka, de előnyös rendellenességeket is el lehet képzelni.
Az is fontos, hogy hol tart a tudomány, a fejlődés. Ha megvannak az alapok egy áttöréshez, akkor arra valaki előbb-utóbb igen nagy valószínűséggel rá fog jönni, és ő, a "szerencsés" első lesz, aki a nevét az elmélet örökli. Ha őt azonban valami megakadályozta volna ebben, akkor valószínűleg rövid időn belül egy másik, nem kevésbé nagyszerű elme alkotta volna meg ugyanazt. A tudománytörténetben eléggé sok olyan esetet lehet találni, amikor több tudós egymástól függetlenül, szinte azonos időben dolgozott ki egy-egy elméletet.
kreativitás, leleményesség, szerencse, ismerettség.
én fizikusnak tanulok, és elég sok belelátásom van a tudományos világba, és tudom hogy mi hogyan lett felfedezve, és szerencse, kreativitás is kell hozzá, lásd Maxwell, aki durván szólva egy vonalat jó helyre húzott, és abból vezette le az egyenletét.
Manapság is vannak nagy, és kevésbé nagy felfedezések, csak erről a civilek nem nagyon hallanak, mert minek is hallanának, nagy részüket úgysem érdekli semmi, csak a tv2-s dalolászóverseny cigányai meg hasonló értelmiségi dolgok. Múlt pénteken pl az általános relativitáselmélet kapcsán volt valami felfedezés, és a kozmológiai vonatkoztatásaiban valamit át kellett alakítani, pontosítani kellett. De még sokszor számíthat ez az elmélet kisebb alakításokra egyes részeiben, holott ez egy nagyon szép és kerek elmélet. De nagy erőfeszítésekkel dolgoznak rajta, hogy az áltrel még általánosabb legyen. És ehhez egészen a gyökereihez kell visszamenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!