Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A cukor hogyan lép reakcióba...

A cukor hogyan lép reakcióba az élesztövel, amikor hozzáadjuk? Esetleg leírná valaki a reakcióegyenletet is?

Figyelt kérdés
2013. márc. 21. 20:11
 1/4 Ozmium42 ***** válasza:
100%

*Epic facepalm*


A cukor egy molekula, az élesztő pedig egy gomba nemzetség, ami megeszi a cukrot. Reakcióegyenlet


Cukor + élesztő = jóllakott élesztő + CO2


Cukor (glükóz) bontása a alkoholos erjesztéssel, zimáz enzim közreműködésével:


C6H12O6 --zimáz→ 2 CH3CH2OH + 2 CO2 + Hő

2013. márc. 21. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Tehát szén-dioxid keletkezik. Nyilván ez okozza a kenyér lyukacsos szerkezetét, illetve a kefír szénsavtartalmát.

Köszönöm szépen!

2013. márc. 21. 22:37
 3/4 anonim ***** válasza:

"Cukor + élesztő = jóllakott élesztő + CO2"


ez hatalmas :D:D:D:D pacsi

2013. márc. 22. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Na igen,itt tulajdonképp a gomba megeszi a cukrot,közben gázt termel.kvázi teli fingja a tésztát...

Pék ként ezt tudnom is kell.

De ez inkább biológia,mint kémia.

2013. márc. 22. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!