Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért evolúciós zsákutcák a...

Miért evolúciós zsákutcák a mohák és a szivacsok?

Figyelt kérdés
2013. márc. 18. 16:46
1 2
 11/13 Tom Benko ***** válasza:
Mert nem azok. Az, hogy nem szükséges változniuk, nem jelenti azt, hogy nem is képesek. Egyszerűen annyira jól alkalmazkodtak, hogy jelenleg semmilyen komolyabb szelekciós nyomás nem hat rájuk.
2013. márc. 19. 19:43
 12/13 anonim válasza:
Kicsit mind félreértitek az én meglátásom szerint. Az, hogy valami evolúciós zsákutca egyáltalán nem negatív jelző, és nem is az alkalmazkodásra vonatkozik. Szimplán annyit tesz, hogy az adott törzs (pl. mohák) elérték azt a szintet, aminél nem tudnak tovább fejlődni(ha változna a világ akkor sem) és belőlük sem fejlődött érdemben új faj. Ellenpéldaként vegyük az ősharasztokat, ők nagyban differenciálódtak és belőlük alakultak ki az ősi nyitvatermők, míg a mohákról ilyesmit nem lehet elmondani.
2014. okt. 9. 23:05
 13/13 Wadmalac ***** válasza:

"Szimplán annyit tesz, hogy az adott törzs (pl. mohák) elérték azt a szintet, aminél nem tudnak tovább fejlődni(ha változna a világ akkor sem) és belőlük sem fejlődött érdemben új faj."

Értem, nekem viszont nehéz elképzelnem, milyen aspektusok alapján állapítható meg egy fajról, hogy változó körülmények esetén sem képes továbbfejlődésre.

Egy végletekig specializálódott fajnál ez érthető, de egy olyan viszonylag egyszerű faj, mint a mohák, szivacsok esetén ez (legalábbis számomra) nem tűnik egyértelműnek.

Főleg, hogy a biológia tipikusan az a terület, ahol a szabályok alól több a kivétel, mint a szabálynak megfelelő dolog. :)

2014. okt. 10. 08:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!