Tényleg fordítva folyik a víz a lefolyóban a déli féltekén?
Ha nagyon pontosan kör alakú, pontosan azonos lejtésű, satöbbi-satöbbi paraméterekkel rendelkező lefolyókat vizsgálunk, akkor igen, a Coriolis erő által ellenkező irányba pörögne a víz a lefolyóban. Viszont a Coriolis erő hatása az észak-déli irányban történő távolság növelésével nő, vagyis minél kisebb a lefolyó keresztmetszete, annál kevésbé érvényesül, annál inkább a többi befolyásoló tényező hatása jut érvényre.
Tehát ha egy kilométeres átmérőjű lefolyót vizsgálnánk, akkor az esetek 99%-ában megállná a helyét ez a "mítosz", ám az általunk használatos lefolyóknál a méretükből adódóan nem a Coriolis erő hatása a domináns.
Valaki rászánna 50liter vizet?
Én úgy tapasztaltam, hogyha kézzel beforgatom a vizet a nemjó irányba, akkoris visszafordul.
Fürdőkádnyi méretben már érvényesül.
Szia!
Emlékszem rá, bár rég volt, hogy a víz állt egy helyben, de a mosogató a konyha és úgy minden együtt forgott. Igaz aznap este nagyon szerettem az Irsai Olivért.
A Corliolis erő (az egyenlítőt kivéve) minden lefolyónál hat, még a fefolyó kialakítása sem annyira fontos. Minél északabbra vagy , vagy minél délebbre annál erősebb. És igen, délen mindig fordítva áramlik a víz lefolyáskor.
Itt van egy tudományos tesztvideó róla:
"Ha nagyon pontosan kör alakú, pontosan azonos lejtésű, satöbbi-satöbbi paraméterekkel rendelkező lefolyókat vizsgálunk, akkor igen, a Coriolis erő által ellenkező irányba pörögne a víz a lefolyóban. Viszont a Coriolis erő hatása az észak-déli irányban történő távolság növelésével nő, vagyis minél kisebb a lefolyó keresztmetszete, annál kevésbé érvényesül, annál inkább a többi befolyásoló tényező hatása jut érvényre.
Tehát ha egy kilométeres átmérőjű lefolyót vizsgálnánk, akkor az esetek 99%-ában megállná a helyét ez a "mítosz", ám az általunk használatos lefolyóknál a méretükből adódóan nem a Coriolis erő hatása a domináns."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!