Szerintetek hány éven belül fogunk tudni építeni csillagközi hatóművet?
Sajnos kiszámoltam. A jelenlegi legígéretesebb fejlesztés, a VASIMR.
Ez csak 5N tolóerőt tud kifejteni.
Tegyük fel, hogy egy tóriumos reaktor elketyeg 50 évig (nem).
Tegyük fel, hogy a hajtómű élettartama legalább 50 év (talán).
Ez egy 1 tonnás (nem reális tömeg :)) ürszondát, 50 év alatt, csak 8 000 000 m/s-ra gyorsítana.
Az átlagsebesség 50 év alatt csak 4 000 000 m/s.
A Prox. Cent.-hoz 25 000 000 m/s os átlagsebesség kéne.
A hajtómű gázsebessége 300 000 m/s, ami nagyon kevés.
Mert így 711 tonna hajtóanyagot kéne felgyorsítani, hogy ezt a sebességet elérje.
Ami arra lenne elég, hogy 300 év alatt érjen oda.
De a 711 tonna, az nem 1 tonna.
Egy szó, mint száz: ahhoz, hogy egy 1 tonnás űrszondát 50 000 000 m/s-os végsebességre gyorsítsunk (0,16C), ahhoz 1250 millió GigaJoule energia kéne (merthogy ennyi a mozgási energiája).
Az m=m null/(gyök(1-(v^2/C^2))-et most hagyjuk.
Ekkora energiasűrűsége semminek nincs, és nem is lesz.
Ez sajnos azt jelenti, hogy nemcsak az évszázadban, de talán soha nem építhetünk ilyen gyors űrszondát. :(
Igen. Én már a fénysebesség 16 %-áról írtam fentebb, ami még durvább XD.
Ha a gázsebesség fénysebesség lenne (nem lenne), akkor E=m*C^2-miatt 3,5 kg anyagot kéne fénysebességre gyorsítani hajtómű oldalon. Ehhez reaktor oldalon is legaláb ennyi anyagot kéne energiává alakítani.
Pakson évente néhány gramm alakul át.
Elméletileg nem, de gyakorlatilag fizikai képtelennég :I.
Sajos kérdező, össze kell foglalnom: nem a technika szab gátat az 50 évnek, hanem a fizika :(.
Vannak dolgok, amik egyszerűen megoldhatatlanok, és az idő sem segíthet rajta.
itt a link : [link]
meg az 50 év az minimum, az is elég lassú, az igazi a pár év lenne, de ahhoz térhajtómű kellene:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!