Melyik a természetben megtalálható első és második leggyakoribb anyag?
plazma? az egy halmazállapot
a világegyetemben a hidrogén, a második a hélium
a földön jelenleg valszeg a víz a leggyakoribb, aztán a nitrogén szerintem
A plazma nem anyagfajta, hanem halmazállapot. Mindenképpen a hidrogén az Univerzum leggyakoribb eleme, részaránya több mint 90%. Utána a hélium következik a sorban.
A Földkéregben az oxigén a leggyakoribb, és a szilícium a második leggyakoribb elem. Az egész bolygót tekintve nem tudom melyik a leggyakoribb elem, de ha tippelni kéne akkor a vasra tippelnék.
"A világegyetemben a plazma az biztos."
A plazma egy halmazállapot. De amúgy a világegyetem sem áll legnagyobbrészt plazmából, szóval sehogy sem igaz.
Plazmaállapotú anyag a csillagokban van, ahol elektronjaiktól megszabadított hidrogén, hélium és egyéb atommagok keverednek. Ezt szokták plazmának mondani, de nem mint anyag, hanem mint állapot.
De a csillagok tömegének a többszöröse kering a galaxisokban por, törmelék és gáz állapotban. (A fekete lyukak anyaga sem plazmaállapotú, de az egy másik történet.)
na majd én meg mondom itt a frankot: világegyetemben: 1. hidrogén
2. hélium
főldőn : 1 oxigén
2. szilicium ( homok ,kvarc, gránitban előfordul)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!