FIZIKA- Hőmérő készítés, de hogyan?
Sziasztok.
Fizika órára azt a feladatot kaptuk, hogy írjuk le a hőmérő készítésének módját.
A hőmérőt az alábbi eszközökből kellene "elkészíteni":
1 pohár jég
1 pohár víz
kapiláris cső végén tartály benne a folyadék
bunsen égő.
Semmi infót nem találtam hogy hogyan lehetne, se könyvben, se füzetben. :S
Előző: az nem hőmérő, az egy kapilláris benne folyadékkal... a hőmérő meg van skálázva
Amit úgy tud a kedves kérdező megcsinálni, hogy fogja a jeget, egy kis vizet ad hozzá, és folyamatosan keveri az egészet. Tudjuk,hogy a fázisátalakulás során nem változik a T, tehát mindig 0 °C lesz amíg az összes jég el nem olvadt. Keverjük jól sokáig ez a jeges vizes rendszert és benne van a kapilláris. Egy alkoholos filccel szépen bejelöljük hogy hol van a kapillárisban a folyadék, ez a 0°C.
Utána fogjuk a vizet és felforraljuk a Bunsen-égővel. Elkezd forrni, közben jól keverjük és természetesen benne van a kapillárisunk a pohárban. Itt is, amíg nem forr el minden víz, addig a rendszer 100°C marad. Itt is bejelöljük az aktuális szintet, ez a 100°C.
Azaz van 0°C és van 100°C jelzésünk, a kettő közötti részt felosztjuk 100 részre és megvan 1°C-100°C között egy 1°C osztású hőmérő.
Remélem minden érthető :)
pityuszka
A "kapiláris cső végén tartály benne a folyadék"ot belehelyezed a pohár jégbe és mielőtt a jég teljesen elovad, megjelölöd a csőben levő folyadék szintjét. Ez lesz a nulla fok.
Azután a pohár vízbe helyezed a csövet és melegíted, amíg a víz nem kezd forrni. Most ismét megjelölöd a csőben lvő folyadék szintjét. Ez lesz 100 folk celsius. A két jel közötti részt ha 100 felé osztod, kapsz egy fokonként kiosztott skálát, ha pedig 10 felé elosztod, egy 10 fokonkénti skálát kapsz.
Én ezt így értelmeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!