Bármi nemű égéshez szükség van oxigénre?
Ez csak az égés definíciójától függ.
Szétnéztem kicsit a neten, találtam olyan definíciót, mely szerint az égés a levegő oxigénjével történő egyesülés. ( [link] Ezek szerint kell.
De ezt is találtam:
"Így nevezik általában véve mindazokat a kémiai folyamatokat, amelyek meleg- és fényfejléssel mennek végbe. A foszfor p. nemcsak az oxigénnel (45- -50° között) hanem a klorral is (közönséges hőmérsékleten) fény- és melegfejlés közben egyesül, e szerint tehát mind a két kémiai átalakulást É.-nek nevezhetjük." ( [link]
Ha nátriumot tiszta klórgázba helyezel, és némileg melegíted, akkor szép narancsszínű lánggal lángra lobban és égni kezd. Tagadhatatlanul ég, mint a fa a szabad levegőn. Annak ellenére hogy egy szem oxigén sincs a környezetében.
Tehát a köznapi értelemben vett égés az az, amikor odakint a szabadban meggyújtasz valamit. Ilyenkor minden eseten a levegő oxigéntartalmával történik a reakció. Kémiai értelemben viszont minden olyan reakció égésnek nevezhető, amely látványos hőfelszabadulással jár, attól függetlenül, hogy a reakcióban részt vevő anyagok között van-e oxigén vagy nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!