Hogyan szerkeszthető meg az a négyzet, amelynek minden oldalából egy tetszőleges pontja adott?
Sehogy, ennyiből nem lehet egyértelműen megszerkeszteni egy négyzetet.
Nem tudom, hogy van-e erre bizonyítás, vagy valami, de elkezdtem rajzolgatni a füzetembe, és kapásból sikerült olyan négy pontot összehoznom, amelyekre tetszőleges számú négyzet ráilleszthető.
Ha a pontok a négyzet oldalait mind azonos arányban osztják – azaz a négyzet oldalain kijelölt pontok maguk is négyzetet alkotnak –, akkor végtelen sok négyzet rajzolható, de van eset, mikor csak egy négyzet rajzolható.
Most nem ugrik be a megoldás így kapásból, de még gondolkodom rajta.
A számolás meg a szerkesztés azért eléggé összefügg. Ha a vektoregyenletekvől le tudom vezetni, hogy az a oldal vektora pl. másik két ismert vektor valamilyen kombinációja (pl. 2x+3y), akkor azt meg is tudom szerkeszteni.
De persze a ránézésre 20 egyenlet meg a 20 változó még nem garantálja, hogy megoldható, vagy hogy egyértelmű a megoldás, csak egyelőre nem zárja ki.
Szerintem jó kis feladat.
Első lépésként vedd figyelembe, hogy két oldal egy-egy pontja között a négyzetnek lesz egy sarka, ami természetesen derékszögű. Ebből indított egyik oldalegyenes áthalad az egyik ponton, a másik a másik ponton. Mindezt összevonva, ha én két ilyen oldalpont fölé rajzolok egy Thalész-félkört, akkor a négyzet két pont közé eső sarka ezen tutira rajta lesz.
Ez körbe eljátszható mind a négy sarokra.
Most el lehet gondolkodni, hogy az oldalegyenes két ilyen egymás melletti Thalész-félkörön kijelöl két sarkat, miközben áthalad egy előre megadott oldalponton.
Az ezzel szemközti oldalponton ezzel párhuzamos, a másik kettőn erre merőleges oldal halad át. Valahogy ezt kellene továbbgondolni a megoldáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!