ATOMBOMBA robbanna Budapest belvárosában. Mondjuk a nyugatinál. Meghalnék a XVI. kerületben? Ha nem akkor mit éreznék belőle?
Attól vagy megdöbbenve, hogy fogalmad sincs a működéséről és úgy kezeled, mint egy bazi nagy gránátot.
Az atombomba legbelső körében, mérettől függően 1-5 km, akkora a hő, hogy egyszerűen füstté válsz, nem pedig elégsz. Ez az óriási hő irtózatos sebességgel terjed szét, közben persze hül. De azért a 10-15 km-en belül egy hatalmas hűtőház, ami többé kevésbé biztonságos. Utána jön a mindent elsöprő tornádó, ami szintén csökken a távolsággal. De ez mind lényegtelen a sugárzáshoz képest. Az a szélvihar szépen elteríti a sugárzó részecskéket, a közönséges szél széthordja, eső beveri a talajba. Te pedig az időjárástól függően néhány nap és néhány év között halsz meg sugárfertőzésben, ha a helyszínen maradsz. Ehhez képest nagyságrenddel jobb, ha az atombomba hírére az V. kerületbe költözöl, mert akkor el sem jut a tudatodig. Egyébként, ha csodával határos módon megúszod, pattanj kocsiba, és kresszel nem törődve 260-nal távozz legalább egy másik földrészre. Akkor biztonságban tudhatod magad.
"Hát ezt a gönyüs példát nehezen hiszem. Ebben a kérdésben pont nem jó ötlet túlzásokkal dobálózni:)
De azért köszi a választ"
Nem igazán túlzás. Nézz utána a Cár bombának, ami cirka 50 évvel ezelőtti technológiával készült (és már akkor is csak azért nem tervezték nagyobbra a ruszkik, hogy a ledobó repülőgépnek legyen ideje elhúzni onnan). Az még száz kilométerre a becsapódás helyszínétől is harmadfokú sérüléseket lett volna képes okozni annak aki közvetlenül ki van téve neki (tehát kb. pont Gönyü) - ez pedig egy termonukleáris fegyver esetében halálos sugárdózissal is jár. Képzeld el, ma milyeneket lehetne építeni.
Budapest nem létezne többé. Azonnal lángra kapna 10 km-es körzetben MINDEN, ami éghető, a lökéshullám pedig teljes pusztítást végezne.
Ha viszont szó szerint, technikai értelemben érted az "atombombát" és nem gondolsz termonukleáris fegyverekre, azok valóban nem olyan erősek. Ettől függetlenül a XIV. kerületben az épületet el tudná takarítani a fejed fölül, veled együtt. Ilyenkor sokat számít az, milyen összetételű a bomba, és milyen magasan robban fel.
Hát köszi a válaszokat, megtudtam amit akartam. Nagyjából el tudom képzelni, hogy nagyobb pusztítást végez mint azt gondoltam. (mint azt a filmek sugallják, pedig ott is azért elmondják, hogy nem egy "gránát")
Egyébként el tudom képzelni a hő nagyságát (kis túlzással, ha a képzeletről van szó) mert olvastam hogy a napban is ilyesmi folyamat játszódik le és ott a magban 15 milla magas hőmérséklet van) Mondjuk az nem tudom mennyivel melegebb a hegesztőnél, de gondolom annyival hogy bármilyen anyag milliomod másodperc alatt semmisül meg:)
Ja és ha tehetem akkor vidékre költözöm majd:D
A következő 20 évben biztosan robban valahol egyébként ilyesmi bomba. (szerintem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!