Az alkálifémek oxidjai (vagy egyéb oxidok), felfoghatók-e úgy mint a kétszeresen deprotonált H2O sói?
Hirtelen nem tudok mondani példát, élek a gyanúperrel nem is létezik, de ha igen akkor biztos nem vizes közegben mehet a dolog. Brönsted szerint bármi képes lehet OH-iontól hidrogéniont elvenni, ami nála erősebb bázis (pl. valami a víznél gyengébb sav savmaradékionja).
Ötlet: nátrium-szulfidot szárazon hevíteni NaOH-val. Szerintem: felszabadul a kénhidrogén és alkálifém-oxid marad vissza (a hidrogén-szulfid ion kb. egy nagyságrenddel gyengébb sav, mit a víz).
Én úgy látom, hogy jelen esetben a sav-bázis és a redoxi reakciókat kevered. "kétszeresen deprotonált víz sói": az oxid az redoxi, a deprotonálódás a sav-bázis témakörbe tartozik.
Vizes oldatból készíthető, ha elforralod előbb a vizet.:)
Nem hiszem hogy keverem. A víz is ugyanúgy egy oxid, ugyanakkor sav és/vagy bázis is persze. Ha kétszeresen deprotonáljuk a H2O molekulát akkor oxid iont kapunk, mely kétszeresen negatív töltésű. Erre irányult a kérdésem hogy lehetséges-e ez vizes oldatban, mert ha igen akkor ugye valamilyen oxidot kaphatunk (például alkálifém oxidot az egyszerűség kedvéért) ami kvázi tekinthető (illetve tekinthető-e?) úgy mint a víz sója.
Nyilván sokkal triviálisabb egy pl alkálifém oxidot, vagy éppen akármilyen oxidot 'klasszikus' módon redox reakcióban 'szintetizálni', elemeiből. Pont ez (is) érdekelt hogy lehetséges-e s/b reakció révén is? :)
Na, már el is felejtkeztem erről a kérdésről.
Mivel deprotonálnád a hidroxiliont?
Idézem; :)
"ugyanakkor van-e olyan erős bázis (és mi az) amivel O2(-2) ionig lehet elmenni?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!