Mi keletkezik ezekben a kémiai/biológiai folyamatokban?
Ha egy üvegbe növényi marakékokat teszek(sárgarépa-,alma-,narancs-,citromhéj,stb.) egy légmntesen zárható üvegbe,teszek hozzá egy kevés vizet,s két ek. cukrot.
Az üveg teteje kemény lesz,illetve ha műanyagba teszem,akkor nem is tudom összenyomni,teljesen széteszíti. Mi keletkezik?
Illetve ha almát,narancsot teszek egy edénybe,kevés cukorral,s olyan 20-25 °C-on hagyom állni,akkor etilakoholos erjedés jön létre? Annak a "leve" iható? Az alkohol lesz?
Illetve hogyan tudom még jobban lehűteni az anyagot sóval?
Azt tudom,hogy akár-20°C-os ra is le lehet hűteni az anyagot sóval,de,hogyan?
Pl. ha hozok be havat,s ahhoz teszek sót,akkor az hűlni kezd?
Bocsi a sok kérdésért,de nem akartam külön kiírogatni őket. :)
Előre is köszi minden értelmes/hasznos választ!
CO2 keletkezik, igen etilalkoholos erjedés történik. Ha van gusztusod hozzá elvileg iható, azért ne próbáld ki. A hasonló erjedés után a boroknál ülepítik és szűrik ezt a "cefrét", a pálinkáknál egyszerűen kidesztillálják belőle az alkoholt főzéssel hevítéssel.
Igen ha jégre vagy hóra sót teszel nagyon hideg lesz.
Tehát ha hűteni akarsz egy zárt edényt akkor egy nagyobb edénybe rakott havat vagy jeget megsózol majd beleállítod a hűtendő tárgyat. Figyelmeztetlek kézzel ne nyúlj bele súlyos fagyásveszélyes a dolog, elfagyhat a kezed is!
Hát is haragudj, ez a kérdés egyszerűen értelmetlen zagyvagág, de a rá adott első válasz is.
Növényi "maradékok": nahát ez ezer mindent takarhat!
Mellesleg a sónak semmiféle hőelvonó hatása nincsen.
De leállíthat bizonyos biológia folyamatokat, és a vizes oldalt fagyáspontját csökkenti.
Köszi első! :)
Második! Egyeltalán nem zagyvaság! Plusz odaírtam,hogy milyen növényi maradékokra gondolok!
Kedves Főnix Csibe
Ha fagyott halmazállapotú vízre, sót szórunk az ugye elolvasztja a jeget/havat, de azt messze nem jelenti hogy föl is melegíti, nem a hőt közöl a só a jéggel. Sőt mivel az olvadáshoz hő szükséges és ezt kikényszeríti a só ezért még el is von hőt a környezetétől. Vagyis egy -2 fokos jégdarabbal és egy kis sóval lazán lehet -20 fokot is csinálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!