Rossz az iránytűm?
Ennyi alapján még simán veled van a baj…
Ha az iránytűd piros mutatója N-en (északon) áll, és elfordítod az iránytűt derékszögben balra, akkor – ha jól működik – a mutatónak nem szabad vele fordulnia, és a forgatás után át kell kerüljön a piros mutató az E betűre (ami a keletet jelöli).
Próbáljam még magyarázni?
Egy kis mondóka:
Előttem van észak, hátam mögött dél,
Balról a nap nyugszik, jobbról pedig kél.
Elég nagy trehányságra vallana, ha az iránytűdön felcserélve írták volna a keletet és nyugatot (bár a mai szeméttermelő társadalmunkban már ilyen orbitális hibákon sem csodálkoznék). Mindenesetre inkább tartom valószínűnek, hogy összekevered a bal kezed a jobboddal, vagy az iránytűdnek a déli végét nézve hitted azt, hogy északra mutat.
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy ez egy becsapós kérdés, és nem 90, hanem 270 fokot fordultál balra :)
Nekünk az a bajunk, hogy nem tudjuk mit értesz az alatt, hogy „balra fordulsz”, ugyanis mennyit fordulsz balra, meg azalatt, hogy az iránytű „kelet felé mutat”.
Azt nézd meg, hogy amikor forogsz, akkor az iránytű MUTATÓJA forog-e veled! Ha nem forog, akkor elég sanszos, hogy jól működik.
Szerintem az a bajod, hogy amikor te balra fordulsz, akkor a dolgok hozzád képest jobbra fordulnak el. Mint amikor mész a vonattal, azt látod, hogy a dolgok hátrafelé mennek.
Az iránytűről úgy kell leolvasni, hogy merre nézel, hogy elforgatod úgy, hogy a mutatója az ház „észak”-jelzésén legyen. Szóval miután te elfordulsz balra, azután még vissza kell forgatnod az iránytűdet jobbra, és akkor tényleg látod azon is, hogy nyugatra nézel.
Ha így írásbeli magyarázat után nem érted, akkor próbálj megkérni valakit élőben, hogy magyarázza el.
Még annyit hozzátennék - csupán hibakiküszöbölés végett -, hogy ne balra meg jobbra irányt írj, hanem azt, hogy az óra mutatójával megegyező, vagy azzal ellenkező irányba fordulsz-e el, mikor azt írod, balra fordulsz. Csak hogy egészen biztosak legyünk benne, nem kevered-e össze az irányokat.
E szerint, ha balra fordulsz, akkor az óramutatók járásával ELLENKEZŐ irányba kell fordulnod. Így az eredetileg északi irány valóban nyugati irányra változik a Te szemszögedből.
Továbbá, jó lenne tisztázni, hogy milyen iránytűd van; ha átlátszó a lapja mindkét oldalról, akkor akár fejjel lefelé is tarthatod a kezedben, és akkor hamis irányt mutat elforduláskor - épp ahogy írtad. Persze, ekkor az északi irányt mutató N betű "И" betűnek néz ki, és a keleti irányt mutató E betű is fordított állásúnak látszik.
A hibakiküszöbölés hibájának kiküszöbölése végett:
Ha az óramutató járásával próbálod összevetni az elfordulásod irányát, akkor természetesen ott is felülnézetet használj! (Ugye még itt se mindegy, hogy alulról vagy felülről nézzük… – Viszont szívás már csak akkor van, ha fordítva járnak az órái, de ekkor nagyon geek-családról van szó, s csak szívóznak velünk.)
Ha az iránytűvel együtt fordulsz, akkor azt tapasztalod, amit az alábbi képre rajzoltam (az iránytű "rossz irányba" mutat, mert te azt nézed, mire mutat a tű, így amikor délnyugatra nézel, a tű délkeletre (SE) mutat látszólag):
Ahogyan már leírták előttem: az iránytűd NEM keletet mutat ilyenkor, még ha a keletet jelző betű felett is áll a nyelve.
Az égtájak irányokat jelölnek, azaz viszonyítási alapok; ezért állandók, nem változnak meg.
Foroghatsz te körbe-körbe annyit, amennyit csak akarsz, akkor sem. Csak a te helyzeted változik, hogy épp melyik irányba nézel.
A már idézett versikét is úgy célszerű mondani, ha beállsz északi irányba, ekkor igaz is minden sora.
De ha elfordulsz balra (vagy jobbra), akkor már egyetlen sora sem lesz igaz, mert - mint írtam - az égtájak, az irányok nem változnak meg.
Tehát még egyszer: az iránytű nyelve _mindig_ az északi irányt mutatja; függetlenül attól, hogy épp melyik betű felett áll.
(Persze kivéve, ha mágnessel megbolondítod; vagy ha akkora mennyiségű vastartalmú tárgy van az iránytű közelében, ami már megváltoztatja a vonzási viszonyokat, így befolyásolja a mágnesnyelvet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!