Melyik egyensúlyi reakció (k) ban kedvez a termékképződésnek a nyomás csökkentése? Egyáltalán hogyan befolyásolja a termékképződést a nyomás illetve a hő növekedése/csökkentése?
1) CO2 (g) + C (s) = 2CO (g) ΔH° = +172,5 kJ/mol
2) N2 (g) + 3H2 (g) = 2NH3 (g) ΔH° = −91,8 kJ/mol
3) CO (g) + 2H2 (g) = CH3OH (g) ΔH° = −21,7 kJ/mol
4) N2 (g) + O2 (g) = 2NO (g) ΔH° = +181 kJ/mol
5) 2H2O (g) = 2H2 (g) + O2 (g) ΔH° = +484,6 kJ/mol
a) 2 és 3
b) 3
c) 3 és 4
d) 1 és 5
e) 2 és 4
Valaki magyarázza el, mert én eddig még nem találkoztam ilyesmivel.
d)
A magyarázat: azoknál a reakcióknál, ahol a sztöhiometrikusan több mól gáz keletkezik a kiindulási anyagoknál, ott a reakció lezajlása során értelemszerűen a nyomás megnő. Mivel egyensúlyi reakcióról van szó, a nyomás változásra is érvényes a le Chatelier elv: nyomás csökkenés hatására olyan irnányba tolódik el a reakció, ami a nyomás növekedésének kedvez, azaz a nagyobb mólszám irányába. milyen reakcióknál van nagyobb mólszám a termék oldalon? 5-ös egyértelmű, de az 1-est is ide kell venni, mivel a szilárd komponens nem számít bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!